Как да изберем идеалния диван

Как да изберем идеалния диван

Купуването на диван е като брака: виждаш го, влюбваш се в него, водиш го у дома и години след това сте щастливи.

Но реалността не е толкова проста. За да сте сигурни в трайността на връзката, трябва да изберете правилния диван – като модел, цвят, дизайн и функционалност.

Ето какво съветват експертите:

1.Формата

Има много видове дивани, но кой е най-подходящият за вас? Затова първо съобразете размера и стила на стаята. За малките помещения е хубаво диванът да е повдигнат на крачета, за да създава илюзия за пространство. При по-големите може да си позволите гъвкавост, съобразете с интериора.

2. Размер

Почти е невъзможно да си представите тази мебел как ще стои в стаята ви, на фона на всички останали дивани с шоурума. Затова измерете мястото, на което планирате да го поставите, а ако сменяте стар диван, съобразете с неговия размер.

3. Материалът

Вместо да се фокусирате върху тапицерията, обърнете по-голямо внимание на конструкцията на дивана. Твърдата дървесина е по-трайна спрямо бора. Обърнете внимание дали отделните елементи са лепени или са захванати с нитове и метални скоби. Каква ще бъде ролята на дивана у дома. За детската стая с опция да смени след няколко години или като мебел, която трябва да ви служи дълги години?

4. Възглавници и пружини

Подобно на рамковата конструкция и тук вариантите и качеството е различно. Обърнете внимание на здравината, на пълнежа на възглавниците и слоевете в тях. Това е като избиране на матрак – от собствените предпочитания зависи колко удобно ще се чувствате.  

 

5. Височина на гърба и подлакътниците

Средната височина на гърба на дивана е около 92 см, като някои съвременни модели са около 83 см. Според експерти по-високата облегалка седи по-добре срещу стена, доколкото по-ниската е по-стилна. Що се отнася до височината и широчината на подлакътника, съобразете дали ще ползвате дивана и за сън. Ако заложите на широки подлакътници, имайте предвид, че те „изяждат“ от пространството за сядане.

6. Платът

Лен или кожа? Ако вече имате един от тези варианти, може би трудно ще бъдете убедени за другия. Кожата се почиства по-лесно, изглежда луксозно, но изисква по-специална поддръжка. Ленът и памукът държат хлад през лятото и топло през зимата, но задържат петна. Екпертите препоръчват за семейства с деца плат, който е здрав и издръжлив на често почистване или диван със сваляем калъф.

7. Комфортът

Тук всичко е въпрос на лично предпочитание. Преди да купите диванът седнете на него, преценете твърдост, височина, форма и ако това е вашият диван – вземете го. 

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...