Акцентна стена - защо е важна

Акцентна стена - защо е важна

Най-трудната част от добавянето на щрих цвят или визуална характеристика към една стая е изборът на акцентната стена, която искате да оцветите. Акцентните стени са популярни във всекидневните и спалните, но можете също да имате такива в баня, кухня, коридор или дори в екстериора на дома си.

Удивителни идеи за стената във вашия дом

Предлагаме ви 20 начина са добавите цвят, индивидуалност и характер на вашите стени! Те са лесни за направа, не струв...

20/03/2016

Акцентните стени могат да променят размера, формата и усещането на стаята в зависимост от избраната от вас стена и цвят. Имате неограничени възможности за боядисване на вашата акцентна стена, както и други повърхности и материали.

Ето как да изберете акцентираща стена, която ще подчертае вашето пространство.

Какво е акцентна стена?
Акцентната стена е вътрешна или външна стена, която може да има различен цвят, нюанс, дизайн или материал от другите стени около нея.

10 неща, които да закачим на стената освен рамки или картини

Едно от нещата, които дават индивидуалност на стаята и са отражение на почерка на обитателите й е това, което слагате...

01/05/2016

Как да решите коя стена да направите акцентната стена
За да решите коя стена искате да направите акцентна стена, направете крачка назад и погледнете стаята като цяло, за да видите кои стени първо привличат вниманието ви, вградените елементи на стаята и всички съществуващи фокусни точки.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Jade & Anthony (@houseofchais)

Изберете стена, която искате да изпъкне или да стане фокусна точка. Често това е стената или зоната, която първо привлича вниманието ви, когато влезете вътре.
Потърсете архитектурен елемент, който може да се възползва от акцентна стена, особено такава с текстура като камина, тухлена стена или вградена библиотека. Акцентната стена допълнително ще подчертае тази характеристика.
Избягвайте да избирате стена, която не е симетрична, като например такава, чиято форма се влияе от наклонен таван. Ако изберете стена в стая с наклонен покрив, бихте могли по невнимание да подчертаете и частта от тавана, която граничи със стената.

Докато плътните цветове със сигурност са силна опция, шарките могат да превърнат вашата акцентна стена в забележителна черта. Мислете за райета, омбре или за специално покритие. Металните покрития за стени са мощни стилови изявления за акцентна стена. Тапети и стенописи са чудесни, ако искате по-сложен дизайн.

Не забравяйте за текстурата
В допълнение към промяната на цвета на акцентната стена, можете също да промените текстурата. Помислете за използването на камък или плочки. Акцентната стена от дърво е един от най-лесните варианти за текстуриране. Може да се добави тухлен фурнир или можете да превърнете една тухлена стена в акцентна стена с варовик, който калцира повърхността на тухлата.

Обширните рафтове или шкафове също могат да работят като акцентна стена в стая, в която липсва архитектурна характеристика и място за съхранение. Вашата акцентираща стена може да бъде гъсто подредена галерия от снимки или произведения на изкуството или дори драпирана с плат стена. Добавете монтирана на стена електрическа камина върху акцентна стена за добавяне на текстура и цвят.

Добавете акцентни стени в неутрални стаи
Все пак трябва да помислите за акцентна стена, дори ако поддържате стаята си неутрална. Акцентните стени могат да работят също толкова добре в неутрален цвят, колкото и в ярки нюанси. Акцентираща стена предизвиква визии на ярко червено или синьо, но в неутрална цветова схема канеленокафявата стена е също толкова драматична.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от • KRYSTAL • (@houseofharvee)

Не бягайте от ярките цветове
Можете да добавите ярък цвят към една стая и той да не доминира в пространството, стига да сте целенасочени в избора си. Много тъмна или черна акцентна стена няма да улови толкова много светлина (и да привлече вниманието ви), ако е с матово покритие.

Стига да имате правилните акценти в стаята, които да координирате с новия си цвят, можете да изберете какъвто и да е цвят, който ви прави щастливи.

Помислете за другите цветове на стените
Вземете предвид цвета на другите стени. Повечето акцентни стени изглеждат най-добре, когато граничат със стени в светъл до среден нюанс. Акцентните стени в изцяло бяла стая са зашеметяващи, но трудни. Контрастът на ярка акцентна стена срещу бели стени може да изглежда много модерен и дори ярък. Балансирайте вашия силен акцентен цвят на стената с неутрални цветове на останалите стени. Вашите неутрални стени могат да бъдат сиви, бежови или смекчена версия на по-живи цветове - каквото и да работи най-добре с цвета на вашия акцент.

Ако решите да поставите акцент върху стена в бяла стая, омекотете контраста с акцентни цветове в средни тонове, за да преодолеете разликата.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Paula || Homebypolly (@homebypolly)

Стая, която вече е тъмна на цвят, може да има друг аналогичен тъмен цвят или шарени тапети като акцентен цвят на стената. Въпреки че можете да изберете много светъл цвят, той ще се откроява ярко в стаята.

Не мислете само за стените
Таванът може да бъде вашата акцентна стена. Акцентните тавани могат да бъдат създадени с меки цветове или дори ярки цветове, или чрез добавяне на боя или тапети. Корниста бяла корона помага да се отдели цвета на стената от тавана и създава стилен външен вид.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...