7 мита за таванското помещение

Идеалното място за кухня, хол, детска или спалня

519

Вече сме ви показвали не един или два пъти, как с правилния дизайн и планиране, едно така пренебрегвано помещение, каквото е таванът, може да се превърне в изключително удобно жилищно пространство с прекрасна гледка към града или природата.

11 страхотни тавана за детската стаяЦветно и интересно

Решихме да продължим темата и да разсеем най-популярните митове за таваните, както и да разберем всички плюсове.

Мит 1: На тавана няма достатъчно естествена светлина

Приказна мансарда от 59 квадрата със стъклени подовеТой съчетава ярки контрасти, просторно оформление и слънчев интериор

За да може таванското помещение да е светло, важно е да се създаде добро естествено осветление. За това, в допълнение към традиционната фасада, трябва да се монтират мансардни прозорци - те дават 40% повече светлина.

Степента на осветеност също се влияе от цвета на мебелите и интериорния дизайн. Колкото по-светли са те, толкова по-светло и по-просторно е в стаята. Тапетът или боята могат да бъдат в жълти или светлосиви цветове.

На таванското помещение трябва да сложите малките шкафове и ниските рафтове, леки, огледални предмети за декор, огледала.

Мит 2: Под покрива ще бъде студено

Таванското помещение може да бъде не по-малко топло от останалата част от къщата. Важно да се направи изолация с висококачествени топло - и хидроизолационни материали.

За декорация изберете материали от пластмаса или дърво. Те са лесни за поддръжка: можете да почистите стената с гъба и препарат.

Освен това трябва да изолирате прозорците, за да не пропускат студа отвън.

Мит 3: На тавана ще е горещо

За да не е горещо през лятото на таванското помещение, то трябва да бъде защитено от слънцето. Ролетни щори и тенти тук ще помогнат.

Мит 4: Таванското пространство е тясно

Една стая на тавана може да бъде просторна, ако изберете правилната цветова схема, декор и мебели.

За да направите малко пространство визуално по-просторно, боядисайте стените в бяло, светло сиво или бледо жълто. Акцентът трябва да бъде върху мебелите и декора. В същото време е важно хармонично да се комбинират декорация и мебели.

Ако таванското помещение е много малко, не поставяйте там обемни шкафове, фотьойли и маси. По-добре е да изберете един миниатюрен диван вместо два фотьойла или рафтове и метални тръби вместо шкаф.

Ако на тавана има кухня или трапезария, масите могат да бъдат заменени с бар плот.

Мит 5: Мястото под покрива е безполезно

В таванското помещение можете да оформите всякаква стая: трапезария, хол, спалня или баня.

Стаите в таванското помещение са лесни за декорация и за обзавеждане. Таванът е идеален за детска стая или спалня. Леглата могат да бъдат поставени по стените, а под прозореца да оформите работен кът с бюро.

Таванско помещение е и добро място за хола. Тук ще създадете страхотна атмосфера, ако инсталирате големи прозорци под покрива. Сложете уютен диван и няколко подови възглавници, за да подчертаете задушевната атмосфера.

По същия начин можете да направите офис на горния етаж: има достатъчно светлина и никой няма да пречи.

Ако имате много дрехи и аксесоари, таванското помещение може да бъде оборудвано като гардеробна. В средата на стаята пък можете да поставите голямо огледало.

Ако таванското помещение е малко, можете да направите баня тук. Изберете акрилна вана и да я допълнете с канализационни помпи и добра изолация.

Мит 6: Таванът с капандури може да бъде опасен

Една таванска стая ще бъде безопасна, ако инсталирате висококачествени прозорци на покрива, които могат да предпазят помещението от влага, сняг, градушка.

Мит 7: Невъзможно е удобно да се организират системи за съхранение на тавана

На тавана можете да съхранявате всякакви неща: книги, спортно оборудване, играчки, дрехи и др. По-добре е просто да подредите местата за съхранение не вертикално, както в обикновените помещения, а хоризонтално. За да използвате всеки свободен ъгъл, можете да направите шкафове, рафтове, шкафове по поръчка. Тогава ще бъде възможно да се придобият необичайни многостепенни модели с необходимата дължина и ширина.

 

Идеи за мансардна спалняНе пренебрегвайте таванското помещение, създайте неповторима по стил спалня   
Сподели: