5 правила за оформление на стилен хол

5 правила за оформление на стилен хол
Източник: unsplash.com

За много от нас холът е центърът на дома – там си почиваме, забавляваме, събираме се цялото семейство.  Затова оформянето на приветлива и уютна стая е много важно. Ето няколко неща, за които да вземете предвид при декорацията.

Фокусна точка

Фокусната точка на стаята е мястото, към което искате всички очи да бъдат привлечени, когато влязат в стаята. За някои може да бъде прозорец, а за други - камина или произведение на изкуството. След като изберете фокус, го подчертайте.

Пропорциите имат значение

Най-вероятно имате доста мебели в хола си, така че размерът и пропорциите им са от значение. Уверете се, че масичката за кафе не е твърде голяма - трябва да можете лесно да минавате между масата и дивана. Ако имате килим, той трябва да покрива около 60% от стаята и да влиза под предните крака на мебелите.

 

Разположение

Позиционирането на мебелите до стената няма да направи стаята да изглежда по – голяма. Отдръпнете ги леко и вижте ефекта.

Избягвайте еднаквите неща

Съчетаването на всичко - принтове, цветове и дори перфектната симетрия не е решение. Но и комбинацията на твърде много стилове прави всичко да изглеждаше затрупано и хаотично. Използвайте правилото 60-30-10, когато става дума за цвят. 60 % трябва да са доминиращ цвят (стените), 30 % е вторичен цвят (тапицерия и мебели) и 10 % е за цветове на аксесоарите.

Помислете за телевизора

Внимавайте къде ще позиционирате телевизора. Не го слагайте срещу прозореца или на място, където ще минават хора и няма да има добра видимост към него. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...