4 идеи за организиране на малкия апартамент

Стил може да има и на малко квадратни метри 

1444

Практиката показва, че в апартаменти, които са незначителни като размер може да се създаде запомнящ се и разпознаваем интериор. Защото тук всяка „дреболия” е от решаващо значение, започвайки с оформяне на границите на помещенията и завършвайки с размерите на мебелите и декора.

Миниатюрен апартамент от 31 квадратаЧист, прост, елегантен и неподвластен на времето дом

Вижте няколко примера за това, как архитекти и дизайнери овладяват пространство до 36 кв.м.

1. Студио с площ от 20 кв. м

Апартамент от 8 кв. метра в ПарижНе, няма грешка в заглавието

Това жилище е на млада жена и е бивш общински имот, построен в средата на 20-ти век. За да го обнови тя се обръща към дизайнери, които решават да разделят жилището на зони, предвид малкото му квадратни метри. В по-голямата част  е дневната, в по-малката - входно антре, баня и кухня. Последните са разделени от носеща стена. Основната задача е не само да бъде жилището удобно, но и да се поберат мебелите, необходими за съхранение в него. За тази цел, преградата между помещението и коридора е леко удължена - по този начин в получената ниша откъм стаята е вграден голям гардероб, а в коридора в ъгъла е поставен обемен пуф. Друг шкаф е разположен на страничната стена на коридора.

Архитектите избират многофункционална мебелна композиция под прозорците. Всички интериорни врати в апартамента са плъзгащи.

 

2. Студио с площ от 25 кв. м

Това малко жилище е проектирано за момиче, което живее само. Апартаментът разполага с малко антре, отделна кухня, помещения за спане, учене или работа, както и място за гости. Между банята и кухнята има ниши на няколко нива, което позволява да се сложи пералня и микровълнова, спестявайки място в кухнята и банята.

 

3. Студио с площ от 28.8 кв.м

За да се създаде усещане за простор и да се оформят всички необходими функционални зони, дизайнерът използва студио - оформление. За щастие жилището няма вътрешни стени, което позволява комбинация на кухня и стая. Зоната за отдих може да бъде изолирана чрез завеса.

Кухнята-трапезарията-дневната е с площ 14.7 кв. м, бар-плотът служи като условна граница (ако е необходимо, служи и като трапезарна и работна маса). Входът на банята е преместен, сега той не гледа към входната врата. В частта на коридора, където трябва да бъде входът към банята, се появиха килер със системи за съхранение и пералня.

4. Студио с площ от 32 кв.м 

Планът на апартамента е правилен правоъгълник. Преди стаята и кухнята са разделени от стена, която е премахната. Вдясно от входната врата, в ъгъла, е оформена съблекалнята - само тя и банята са затворени до вратите и няма прегради между коридора, хола-спалнята и кухнята-трапезарията. На входа на апартамента в нишата е вграден гардероб, а L-образните кухненски модули разделят преградата от хола с издатина, точно съответстваща на дълбочината на модулите.

Парижки апартамент от 20 кв. мНай-характерното в студиото е невероятното му осветление
Сподели: