Супер любопитни факти за растенията, които не сте знаели досега

Супер любопитни факти за растенията, които не сте знаели досега
Източник: unsplash.com

В нашите растения има много повече, отколкото много от нас осъзнават. Вижте няколко интересни факта за растенията, които може би не сте знаели - до днес, разбира се. И знайте - тайни дебнат навсякъде в градината, просто трябва да ги открием.

Шест растения в спалнята за по-добър сън

Домашните растения пречистват въздуха, снабдяват го с кислород и правят дома по-цветен. Правилно подбраните растения ...

15/11/2015

1. Най-високото живо дърво в света е крайбрежната секвоя (Sequoia sempervirens), която расте по тихоокеанското крайбрежие на Съединените щати, главно в Калифорния.

2. Бамбукът е най-бързо растящото дървесно растение в света. Може да нарасне до 90 см за един ден.

Кое прави шафранът толкова скъпа подправка?

Знаете ли коя е една от най-скъпите храни в света? Трюфел? Не! Хайвер от белуга? Не! Ванилова шушулка? Не! Това е ша...

05/04/2024

 

3. През 1600 г. в Холандия лалетата са били толкова ценни , че техните луковици са стрували повече от златото. Манията по лалетата е причина за балон, причина за крах на холандската икономика. Забавен факт - лалетата могат да продължат да растат до 2 см на ден, след като бъдат отрязани .

 

4. Ванилията идва от шушулка на орхидея - Vanilla planifolia. Въпреки че шушулките се наричат ванилови зърна, те всъщност не принадлежат към семейството на бобовите растения като зеления фасул.

5. От ботаническа гледна точка авокадото и тиквата са плодове, а не зеленчуци, защото носят семената на растенията. Ревенът, от друга страна, е зеленчук.

6. Шафранът, използван като ароматизатор в средиземноморската кухня, се добива от близалцата на вид цъфтящ през есента минзухар - Crocus sativus.

7. Коледните звезди, родом от Мексико, са пренесени в Съединените щати през 1825 г. от първия американски министър в Мексико, Джоел Пойнсет, на когото е кръстено растението.

8. Всички части на олеандъра (Nerium oleander), красив цъфтящ храст, роден в Средиземно море, са силно токсични.

9. Ирис означава "дъга" на гръцки, а Ирис е богинята на дъгата в гръцката митология. Пелинът (Artemisia) е кръстен на богинята Артемида, млечницата (Asclepias) на Асклепий, гръцкият бог на лечението, а Хеба на Хеба, гръцката богиня на младостта.

10. Слънчогледът изглежда като едно голямо цвете, но всяка глава е съставена от стотици малки цветя - наречени цветчета - които узряват, за да станат семена. Такъв е случаят с всички растения от семейството на слънчогледа, включително маргаритки, бял равнец , златна пръчица и др.

11. Една средно голяма ягода има 200 семена. Това е единственият плод, който носи семената си отвън.

12. Гинко (Ginkgo biloba) е един от най-старите живи дървесни видове и датира от около 250 милиона години. Секвоя (Metasequoia glyptostroboides) е друг древен вид, който датира от около 150 милиона години. И двете са били познати от вкаменелостите, преди да бъдат намерени живи.

 

13. Дърветата са най-дълголетните организми на земята.

 

14. Фъстъците не са ядки, а бобови растения, свързани с боба и лещата. Те имат повече протеини, ниацин, фолиева киселина и фитостероли от всички ядки.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...