Сезонното засяване на семената за цветя

Сезонното засяване на семената за цветя
Източник: pixabay.com

Красивата цветна градина е мечта, чието постигане изисква труд, постоянство и много любов. Един от начините да отгледате любимите си цветя в градината е да засеете семена за цветя. Пролетта е най-подходящото време за това. Вариантите за засяване на семената са два: първо да ги засеете в саксии и да отгледате разсад, който по-късно да пресадите в градината и вторият вариант е директна сеитба на семената в градината. Какъв начин ще изберете зависи от вида на цветята. Ако са по-устойчиви на студ, можете да ги засеете директно, но ако са по-топлолюбиви е добре да отгледате разсад и едва, когато температурите се задържат високи и няма опасност от измръзване, да ги пресадите на постоянно място. 

Избор на място

Изборът на място е много важен и зависи от нуждите от светлина на цветята. Някои видове имат нужда поне 6 часа да бъдат огрявани от слънцето, други виреят по-добре на частична сянка. Това зависи от вида на цветята и е добре да се запознаете предварително с изискванията им към светлина. 

Подготовка

В градината: независимо дали ще засадите отгледан разсад или ще засеете директно семената – почвата в градината трябва да бъде гладка и равна. Направете лехи. И при сеитбата имате избор. Единият вариант е да направите легла и да засеете семената в тях, другият е да ги разпръснете върху лехата. При втория вариант след това ще трябва да пикирате растенията, като премахнете по-слабите. След това покривате семената с тънък слой обогатена почва, за да стимулирате допълнително растежа. Полейте леко. Поддържайте почвата влажна. 

В саксия: ако ще засявате семената в саксия и ще произвеждате разсад е добре да използвате специален торф за цветя, в който да засеете семената. Той съдържа всички необходими хранителни вещества, нужни за правилното развитие на растенията. След като разсадът се развие достатъчно преди да го пресадите в градината трябва първо да го закалите. Изкарвайте го постепенно навън като увеличавате продържителността на престоя му. 

Какви цветя можем да засеем през пролетта?

При нас ще намерите изключително разнообразие от семена на цветя. Предлагаме и различни миксове, които ще превърнат градината ви в цветен рай. Търсени от нашите клиенти са и ядливите цветя, които освен за украса в градината, може да използвате и за украса на ястия. През пролетта е подходящо да засеете следните цветя: азарина, амарант, астра, далия, циния, агератум, алисум, антиринум, аубриета, биденс, вербена, газания, гипсофила, декоративен грах, декоративен слънчоглед, ехинацея, ипомея, калифорнийски мак, камбанки, карамфил, космос, латинка, лобулария, лупина, маргаритки, невен, незабравка, петуния, рудбекия, тагетес, факелна лилия, шибой и др. Всички тях ще откриете в sortovisemena.bg 

 

Ето и малко информация за отглеждането на по-разпространениете от тях:

Астра – или още позната като богородичка се отглежда лесно и е любимо цвете на много градинари. Тя обича много вода, но внимавайте да не я преполеете. Предпочита слънчеви места.  

Лупинус - достига височина до 2 м.  Лесно за отглеждане цвете, което издържа на резки застудявания.

Кобея - едногодишно увивно растение, достигащо височина до 300 см, подходящо за слънчеви места. Цъфти през цялото лято. Подходящо е за т.нар. зелени завеси.

Космос - лесно и непретенциозно цвете. Цъфти в бели, розови или лилави цветове от средата на юни до септември. 

Циния -лятно елегантно лятно цвете. Изисква слънчево, защитено от вятъра и много топло място. Достига височина 60-80 см. Цъфтежът продължава от юни до първата сериозна слана.

Латинка  -  красиво едногодишно цвете със стелещо се по земята стебло. Полива се при нужда, но не се прекалява, защото цветето не търпи много влажна почва.

Декоративен слънчоглед – Много красиво растение, използвано за букети и нестандартни украси. Предпочита влажни и добре подхранени почви. Слънчогледът не понася пресаждане, затова семената се засяват директно в градината.

 

Невен - красиво едногодишно растение, подходящо за сандъчета, саксии и за отглеждане в градината. Не изисква много грижи. Цъфти от април до късна есен. Полива се умерено. 

Тагетес – любимото цвете на градинарите. Основна причина за това е, че е непретенциозно и цъфти дълго време

Декоративен грах -  едногодишно катерливо цвете. Цъфти до есента, като издържа на застудяване до -5 °C. 

Многогодишна ехинацея - цъфти почти 2 месеца, като цъфтежа започва през втората половина на лятото. 

Карамфилът е популярно многогодишно растение. Семената се засяват в края на май в градината на дълбочина 1-1,5 см. Цъфтежът е летен и продължава 1,5 месеца. 

Маргаритките са красиви, дългоцъфтящи двугодишни растения. Те образуват компактни храсти през първата година и цъфтят през втората. Цъфтежът продължава от май до застудяване. 

Отглеждането на цветя от семена става по-бавно и изисква повече време и грижи, но въпреки това, е незаменимо усещането да отгледаш от семенце прекрасно цвете, което да те дари с разкошен цвят и аромат.

Източник на изображенията: Pixabay.com

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...