Растенията в апартамента - как да ги разположим

Растенията в апартамента - как да ги разположим

Когато говорим за комфорт в апартамент и как да го създадем, първото нещо, което идва на ум, разбира се, са растенията. И ако трябва постоянно да се грижите за живите, тогава изкуствените няма да създават излишни проблеми. Но нека видим какви тенденции в озеленяването и как да ги използвате правилно във вашия интериор.

1. Фитостена или фитопано

Уморени сте от традиционни картини и плакати, но все пак искате да украсите стените с нещо? Какво ще кажете за фитопано или дори фитостена? Това е нова тенденция в озеленяването на пространството, която определено си заслужава да бъде отбелязана. Платната, изработени от живи растения, са красиви и стилни предмети на изкуството, които се превръщат в оригинално и интересно допълнение към апартамента. И въпреки че някои дизайнери твърдят, че мъхът постепенно се превръща в нещо от миналото, анализирайки модерния интериор, можем спокойно да кажем, че материалът никога няма да остарее.

2. Мъх на необичайни места

На пръв поглед изглежда, че изобщо не му е мястото в банята. Въпреки това, предвид факта, че други растения в банята не се вкореняват и се нуждае от озеленяване, стабилизираният мъх става единственият възможен вариант. Може да се използва като панел или декоративна стена. Основното предимство на мъха е неговата универсалност: той изглежда страхотно както сам по себе си, така и в комбинация с други материали като дърво, камък, керамика и др.

Полезен съвет: Декорирайте прозорците от пода до пода. Съгласни сме, че подобно решение е истински лукс и е доста трудно да се приложи. Ако обаче ще построите селска къща или планирате да смените прозорци в част от жилищна сграда, не забравяйте да вземете под внимание идеята. И ако стаята ви предлага прекрасна гледка към града, парка или гората, ще ударите истински джакпот, защото пейзажът ще бъде най-добрата украса на апартамента.

3. Зониране на растенията

Собствениците на студиа често се чудят как да разделят стаята на няколко зони, така че да не е твърде претрупана. Например, празните прегради от гипсокартон заемат много място и визуално правят пространството по-малко, а стъклените конструкции, въпреки че изглеждат леки и ефирни, не дават усещане за уединение.

Какво ще кажете за зониране на стаята с растения? Опции - много. Това може да бъде фитостена, фитомодул и дори „жива“ ограда, например, изработена от тръстика. Също така стъклените прегради с растения, разположени вътре, набират популярност. Материалът помага за фиксирането на цветята и в същото време изглежда много естетически. Такова решение ще се впише идеално в еко стила или ще добави „зелено“ докосване на сканди, минимализъм, таванско помещение и други тенденции в интериора.

4. Озеленяване на тавана

Тази тенденция е много търсена и използването й е особено популярно в онези места, където по някаква причина трябва да скриете тавана. Имайте предвид, че стабилизираният мъх не е единственото решение. Таванът може да бъде украсен с почти всякаква изкуствена зеленина.

 

Ако искате подобен декор за вашия апартамент, потърсете бръшлян, пълзящи растения и висящи саксии. Отново на мода са ръчно изработените плетени кашпи, както и екземплярите, изплетени по метода на макрамето. Това е идеално за къдрави цветя. Такива саксии могат да бъдат окачени отстрани на леглото, в ниши, празни ъгли и др.

5. Пречистете въздуха

Растенията не са само декор, естетика, връхната точка на интериора. На първо място, те трябва да се възприемат като нещо, което ни носи големи ползи: пречиства въздуха, създава оптимален микроклимат и благоприятна атмосфера в апартамента. Ето защо съвременните тенденции в озеленяването са пряко свързани с концепцията за здравословен начин на живот. Да направите апартамента си модерен и уместен означава не просто да декорирате фитостена с живи растения, но и да изберете цветя, които имат определени лечебни свойства. Например, те унищожават микробите, помагат за намаляване на астматичните пристъпи, абсорбират отрицателната енергия и се борят с главоболието.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...