Растения, които градинарите отглеждат, за да пазят от вредителите

Растения, които градинарите отглеждат, за да пазят от вредителите
Източник: unsplash.com

Независимо дали засаждате цветя или пресни плодове и зеленчуци, на които да се насладите през лятото, едно е сигурно – не само вие ще се радвате на реколтата. Защото има куп градински вредители, които могат да харесат вашите растения също толкова, колкото и вие.

Няколко евтини идеи за градината

Искате градината ви да е уникална, но разполагате с малък бюджет? Не се отчайвайте, защото има много фантастични иде...

15/01/2016

Ето защо опитните градинари съветват да засадите специфични растения и билки, които естествено ще отблъснат насекоми, червеи и гризачи.

Розмарин

Как да приготвим градината за зимата

Есента отдавна настъпи и е време да обърнете внимание на градината си, преди зимата тотално да скове всичко от студ. ...

06/11/2022

Една от най-добрите билки, които да засадите, за да предпазите зеленчуковата си градина от вредители, е розмаринът.

Благодарение на силния си аромат, розмаринът често се използва и за направата на естествен репелент против комари и е ефективен срещу насекоми.

Босилек

Освен че е перфектен за салата Капрезе, босилекът е чудесен както за естествено отблъскване на различни насекоми, така и за предпазване от червеи. Също така отблъсква комарите и може да помогне да имате по-голяма реколта от домати.

Мента

Обичаме да добавяме освежаващия, ободряващ аромат и вкус на мента към нашите напитки и десерти през лятото, но според експерти вредители като насекоми и мишки не споделят същия афинитет.

Миризмата на мента предпазва от мравки и листни въшки. За градинари, които се надяват да привлекат повече опрашители като пчели или пеперуди, ментата също е отличен избор за придружаващо растение.

 

Мащерка

Подобно на розмарин и мента, ароматът е естествен репелент срещу насекоми, ефективен срещу различни насекоми.

Невен

Техните живи, ароматни цветя правят повече от това просто да освежават градината. Ароматът и  корените помагат за отблъскването на вредители като листни въшки.

 

Засадете невен до доматите, за да ги предпазите доматените червеи, близо до вашия боб, за да спрете бобовите бръмбари, или близо до зеле и броколи, където те могат да ви помогнат да предпазите зелевите молци. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...