Как да удължите живота на букетa

Как да удължите живота на букетa

Подрязване на стъблата, поддържане на правилната температура в стаята, смяна на водата - това са само няколко прости трика, които ще удължат живота на букета, а цветята ще ви радват със свежия си вид по-дълго.

15 страхотни идеи за цветята вкъщи

Растенията са признак на живот, жизненост и свежест. Те са задължителна част от интериора на всеки дом. Зеленият им ...

02/01/2016

1. Чиста вода и ваза

Правило номер едно: Сменяйте водата всеки ден и подрязвайте цветята с около 1 см, за да не се размножават дребни бактерии във вазата и стъблата да не загният. Не забравяйте да избършете и вътрешните стени на вазата (можете да използвате разтвор на сода за това) и да се отървете от плаката.

„Направи си сам“ проекта с цветя

Цветята са този достъпен и евтин аксесоар, който може да придаде на дома ви много чар, хармония и цвят. Освен по т...

03/09/2016

2. Освободете стъблата от листата

Отстранете всички листа от долната част на стъблото, за да не изгният. Като алтернатива можете просто да налеете по-малко вода във вазата, така че винаги да е под нивото на листата.

3. Хранителни вещества

За да удължите живота на букета, сложете захар във водата (1 чаена лъжичка на литър). 1 аспирин, чаена лъжичка сол или алкохол ще дезинфекцират водата и ще предотвратят развитието на бактерии.

4. Температура на водата

Различните сортове цветя се нуждаят от различна температура на водата. Лалетата например предпочитат ледена вода (и буквално, с кубчета лед), а розите са най-добри във вода със стайна температура – не много студена, но и не много топла.

5. Температура на въздуха

Не поставяйте цветя на горещо място и не ги оставяйте на слънце. Идеалните условия за летен букет са 18–20°C.

6. Мека вода

Всички цветя не понасят твърда вода. Използвайте утаена или преварена вода за вашия букет или омекотете сами чешмяна вода, като добавите към нея 1 супена лъжица лимонена киселина или оцет.

7. Овлажнявайте

В стая, където е топло и сухо, пръскайте букета по-често с хладка вода - това ще му помогне да остане свеж по-дълго.

8. Пазете от плодовете!

Никога не поставяйте цветя до плодове. Плодът отделя газ, наречен етилен, който ускорява увяхването и съкращава живота на вашия букет.

9. Студена баня

Можете да удължите живота на букета и да го „реанимирате“, като поставите цветята във вода със стайна температура поне за няколко часа. Такива бани са обичани от розите.

10. Съвместимост на "сортовете"

Имайте предвид, че точно като хората, не всички цветя се разбират помежду си. Някои се държат в компанията на "непознати" толкова агресивно, че се препоръчва да ги поставите отделно. Това са например момина сълза, рози, карамфили, нарциси, лилии, макове. Розите от различни сортове в една и съща ваза също са несъвместими една с друга.

Как да изберете най – добрите цветя за вашия декоративен стил

Без значение дали искате да освежите интериора, да добавите кътче от природата или просто обичате цветя и зелени раст...

19/02/2019
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...