Как да създадете зеленчукова градина дори на малко парче земя

Ило на терасата

2105

Зеленчуковата градина не трябва да бъде привилегия само за хората, които имат къща с голям двор. Защото няма нужда да се правят огромни лехи с различни количества зеленчуци и билки. Сега зеленчуковата градина е функционално и продуктивно място, което може да се направи само с подръчни инструменти и не само. Ето девет креативни идеи за градината, които ще помогнат дори на начинаещите в градинарството.  

1. Зеленчуци като декор

Някои видове зеленчуци, като манголд, са интересни визуално и могат лесно да бъдат превърнати в ярък, сладък акцент. За да създадете оригинална композиция, можете да използвате саксии или кутии с добра дренажна система.

2. Повдигнете нависоко

Повдигането на градината е отлично решение и има много предимства – по-добър дренаж, по-лесно поливане и контрол на вредителите. Почвата във високите лехи се затопля по-бързо, което има положителен ефект върху растежа и добива.

3. В кутии

Това е чудесен вариант в случай, че трябва да засадите зеленчуци, които растат бързо и дават плодове. Например няколко вида салата. Малка кутия, която може да се образува от дървени летви е добра идея и е лесна за местене, ако е необходимо повече слънчево място.

4. Висяща зеленчукова градина

Няма правила, които да казват, че вертикалните насаждения могат да бъдат само от цветя. Повечето зеленчуци, с които сме свикнали, също могат да се отглеждат в саксии. Освен това реколтата може да стане по-обилна, тъй като стената, на която е окачена сеялката, ще запази топлината по-дълго от нормалната почва.

Всеки съд е подходящ за саксии - от стари бутилки до кофички.

5. Комбиниране на саксии и рафтовеС рафтове и много на брой саксии, ще създаде красива и оригинална зона в градината. Просто засадете билки и зеленчуци и ги подредете. 

Сподели: