Как да почистите градинските мебели

За блестяща чистота през целия сезон

10410

Градинският сезон вече настъпи и градинските мебели се използват често, което налага и тяхното почистване и поддръжка. А защо трябва да ги почиствате редовно? Много просто: няколко месеца в годината те стоят на открито и през цялото това време са подложени на външни влияния, които оставят своите следи. При това голямо значение естествено имат фактори като качеството, обработката и материала, от който са изработени, но въпреки това редовното почистване и поддръжка са задължителни, тъй като само така ще удължите срока им на използване и тяхната функционалност.

 

За лесна поддръжка препоръчваме от време на време да избърсвате мебелите с мека кърпа. Така ще отстранявате прахта и други замърсявания, които, ако останат твърде дълго върху мебелите, могат да повредят тяхната повърхност. Естествено поне един път в годината трябва да ги почиствате основно като трябва да вземете предвид спецификите на материала, от който са направени: дърво, метал или ратан.

Как да почистите различните видове градински мебели?

ПОЧИСТВАНЕ НА ДЪРВЕНИ ГРАДИНСКИ МЕБЕЛИ

Почистването на градинските мебели от дърво трябва да се извърши щадящо за материала.  Мебелите от меки дървесни видове е по-добре да бъдат почиствани ръчно. Те могат да бъдат поддържани добре с домакински препарати – например сапунена вода.

Модерните модели от твърди дървесни видове като тиково дърво, евкалипт и бяла акация са устойчиви на атмосферни влияния, не остаряват толкова бързо и по отношение на почистването си са доста здрави. След взимане на някои предпазни мерки мебелите от тези дървесни видове могат да бъдат почиствани с водоструйка, напр. с модела STIHL RE 100.

 

Какво препоръчваме за почистване на дървени мебели?

-  водоструйка

-  регулируемата четка за пране на STIHL, която гарантира добро щадящо повърхността почистване и ефективно използване на водата. В случай, че Ви е нужна повече почистваща сила, можете да използвате и дюзата с плоска струя, но тогава трябва да внимавате да поддържате налягането на водоструйката ниско. Това е важно особено, когато дървените мебели, които искате да почиствате, са лакирани. Прекалено високото налягане често води до напукване на лака, който след това се разцепва. 

-универсалният почистващ препарат CS 100.

 

Почиствайте дървените градински мебели само тогава, когато температурите и през нощта са над точката на замръзване.

ПОЧИСТВАНЕ НА МЕБЕЛИ ОТ РАТАН

Почистването на градински мебели от ратан и полиратан е малко предизвикателство. В плетената им структура често се задържат замърсявания – въпреки това при почистването им трябва да се внимава то да е щадящо за тях.

 

Когато мебелите са направени от необработен ратан, трябва не само да ги почиствате, но и да им извършвате редовна поддръжка. За целта е подходящо да използвате емулсия от вода, ленено масло и капка терпентин

При почистване на ратанови мебели с водоструйка STIHL използвайте първо пенообразуваща дюза, за да достигнете до всяка неравност, след това четката за пране, за да почистите повърхностите и най-накрая дюзата за плоска струя, за да изплакнете мебелите от ратан. Внимавайте да поддържате налягането на водоструйката си ниско.

Какво препоръчваме:

Подходящо средство за почистване на мебелите от ратан е универсалният почистващ препарат CU 100 поради неговата неутрална pH-стойност.

ПОЧИСТВАНЕ НА ГРАДИНСКИ МЕБЕЛИ ОТ ПОЛИРАТАН

Полиратанът е направен от пластмаса, което го прави значително по-малко чувствителен от естествения ратан. За почистване на мебели от полиратан с водоструйка можете да използвате повече налягане - универсалният почистващ препарат CU 100 е подходящ за почистване и на полиратан.

ПОЧИСТВАНЕ НА ГРАДИНСКИ МЕБЕЛИ ОТ МЕТАЛ

При тях има различни материали и покрития, при почистване, на които съответно има различни изисквания. Най-често срещаните метални градински мебели са чугунени, с прахово или лаково покритие и те се различават по начина на почистването им.

  

Почистването на чугунените градински мебели е много лесно и става най-добре с водоструйка с роторна дюза, която отстранява ефективно упоритите замърсявания от нечувствителни повърхности. За още по-добър ефект при почистване можете да използвате универсалния почистващ препарат CU 100. Ако искате да използвате допълнителен почистващ препарат, можете с помощта на пенообразуваща дюза да го разпределите по градинските мебели. Оставете го за кратко и след това го изплакнете с чиста вода и дюзата с плоска струя. Оставете мебелите да изсъхнат и готово.

Ако по чугунените Ви мебели има много ръжда, то тя трябва да се отстрани. Това може да се направи много лесно с помощта на водоструйка STIHL, приставката за пясъко-струйно почистване и подходящия препарат на гранули SB 90, който е съвместим с всички модели водоструйки STIHL от компактен клас.

Същите средства можете да използвате и за отстраняване на старо лаково покритие като в този случай не забравяйте да сложите маска на устата и носа си, а също и да носите защитни очила, както всъщност винаги при работа с водоструйка.
За това, за да се предотврати евентуално отделяне на покритието при почистване на метални градински мебели с прахово и лаково покритие, налягането на водоструйката трябва да се поддържа ниско и да се използва дюза с плоска струя вместо роторна дюза.

Независимо, от какъв материал са изработени градинските Ви мебели, препоръчваме да ги почиствате в началото, средата и края на градинския сезон, а през останалото време извършвайте дейности по тяхната поддръжка. След последното почистване за сезона ги съхранявайте на сухо и закрито място. Ако не разполагате с такова, тогава покрийте дървените мебели с платнище, за да бъдат добре защитени през зимата под открито небе.

  

ЗА ВАШАТА БЕЗОПАСНОСТ: ЗАЩИТНА ЕКИПИРОВКА

Работата с мощни уреди е приятна и Ви позволява да надминете себе си. При работа с водоструйка винаги носете лична защитна екипировка. Към нея спадат например предпазните очила. Подробности ще научите от инструкцията за експлоатация на Вашия продукт. Преди първата му употреба се запознайте основно с уреда си и всеки път преди да го използвате се уверете, че той е в безупречно състояние. При желание от Ваша страна Вашият дилър на STIHL ще подготви всеки уред за първото му използване и ще Ви консултира във връзка с моделите на защитното облекло. Моля помнете, че личната защитна екипировка не замества безопасната техника на работа.

Убедете се сами, колко е лесно почистването на градинските мебели с помощта на водоструйка STIHL, правилните допълнителни принадлежности и подходящите почистващи препарати.

Сподели: