7 грешки при декорирането на малък балкон, които правят стаята безполезна

7 грешки при декорирането на малък балкон, които правят стаята безполезна

Пролетта е чудесно време за декорация на балкона, където по-късно можете да прекарате топли уютни вечери със семейството или приятелите. Уви, ако е малък, ремонтът може да бъде истинско мъчение. Ето какви грешки трябва да се избягват, за да се радвате на удобно място на финала.

Грешка 1: Опитвате се да вместите всичко наведнъж

На пръв поглед всичко е очевидно: ако балконът е малък, тогава трябва да има минимум мебели и декор, защото след ремонта трябва да има място за маневри. Въпреки това, когато става въпрос за декорация, искаме да поставим всичко на балкона наведнъж, особено ако преди сме маркирали много идеи. Вече си представяме как ще разпределим място за съхранение, ще подредим удобен кът за четене, ще окачим рафтове за книги, ще подредим стайни цветя. Но в същото време не отчитаме, че площта на балкона е много ограничена и след проектирането на всички тези зони просто няма да има свободно място на него. Малко вероятно е да мечтаете за такъв резултат.

За да не съжалявате за похарченото време и пари, решете каква роля ще играе балконът: офис, система за съхранение, библиотека, зона за отдих и т.н. Не се опитвайте да комбинирате функциите на няколко стаи на три или четири квадрати - нищо добро няма да излезе от това.

Грешка 2: Страхувате се от цвета

Вероятно всеки знае, че светлите нюанси са склонни визуално да разширяват пространството. Ето защо преди няколко години скандинавският стил стана много популярен. Но в едно толкова малко пространство тази техника не е много важна, защото не може да добави реални квадратни метри.

Затова ви съветваме да не се впускате в цикли в снежнобял интериор, а да дадете предпочитание на ярка палитра. Поради факта, че пространството е нежилищно и не прекарвате толкова време в него, колкото например в хола, богатият цвят няма да ви притеснява след няколко месеца. Освен това балконът има много естествена светлина, така че ярките или тъмните нюанси няма да го претоварят и да го направят мрачен.

Грешка 3: Забравяте за ергономията

Изборът и подреждането на мебелите на балкона е много важен момент, защото ако забравите за ергономията, ще ви е трудно да се движите. Дизайнерският проект може да изглежда естетически приятен, но на практика се оказва, че ви е неудобно да отваряте шкафа. И красива стойка със стайни растения ще блокира достъпа до прозореца.

Можете да избегнете появата на такива проблеми, основното е да направите чертеж на балкона на етапа на планиране на ремонта. С помощта на пунктирана линия маркирайте линиите на чертежа, по които ще се отворят вратата на шкафа, прозореца, вратата. Така можете ясно да видите къде и колко свободно място трябва да оставите, за да може стаята да функционира нормално.

Грешка 4: Проектиране на безполезна зона

Други хора считат балкона за пълноценна стая, ограничавайки се до малка маса и няколко стола. Особено разочароващо е, когато къщата вече има пълноценна трапезария и зона за отдих и в резултат на това те не използват балкона.

 

Преди да се заемете с дизайна на допълнително пространство, анализирайте апартамента си. Най-вероятно в него нямаше място за реализиране на идея, за която отдавна сте мечтали. Например, не можете да проектирате зона за игра за дете, офис или хоби зона. Или може би сте искали малка библиотека и кът за четене, но диванът и масичката за кафе заеха цялото пространство в хола. Именно тази мечта, която не можеше да се осъществи на етапа на ремонт на основните стаи в апартамента, може да се осъществи с помощта на балкон.

Грешка 5: Обмисляте само размерите

Логично е компактните многофункционални мебели да бъдат избрани за малък балкон. Но в същото време не трябва да забравяме за комфорта. Какъв е смисълът да си купиш стол, на който не можеш да седиш повече от половин час? Или масичка за кафе, която може да побере само чаша и чинийка? Не трябва да жертвате удобството в името на въображаемата ергономия. По-добре е да намерите добро решение, което съчетава правилния размер и комфорт. Например, вместо да купувате отделна маса, направете широк перваз на прозореца и го допълнете със сгъваеми столове. Така можете не само да спестите място, но и да пиете кафе, докато се наслаждавате на красивата гледка от прозореца.

Грешка 6: Не мислите за осветление

Лампите понякога не се изнасят на малки балкони и лоджии, тъй като хората вярват, че светлината от полилея в съседната стая ще бъде достатъчна. Истината е, че така балконът изглежда тъмен, мрачен и неудобен вечер. Но често вечер искате да се оттеглите с книга или чаша кафе, наслаждавайки се на гледката към града през нощта.

Съветваме ви да помислите върху въпроса за осветлението още на етапа на ремонт - направете няколко стенни или таванни лампи, за да ви е по-удобно да сте на балкона. Ако не искате да останете без окабеляване, купете лампа с батерии или настолна лампа, която ще работи от контакт. Обърнете внимание на гирлянда - той винаги добавя празнична атмосфера и създава добро настроение. Интересно решение са LED свещите с батерии. Те могат да служат само като спомагателни лампи, но изглеждат много красиво в интериора.

Грешка 7: Не използвате стените

Този проблем често се среща при проектирането на всички стаи, а не само на балкона. Много от тях се концентрират изключително върху хоризонтални повърхности, докато вертикалните са празни. Оттук и липсата на квадратни метри. Но по стените можете да поставите рафтове за книги, куки за спортно оборудване, контейнери за съхранение и дори саксийни растения. Ако има много малко място на балкона, помислете за висящ работен плот. Опитайте се да използвате стените максимално, тогава балконът ще бъде декориран удобно и компетентно.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...