5 неща, които никога не сте знаели за слънчогледите

Необикновени факти за красивото лятно цвете

1228

Слънчогледите са едни от най-обичаните летни цветя. Когато видим поле с тези високи, ярко жълти растения, значи лятото е в разгара си. Но знаете ли, че те всъщност могат да бъдат лилави, оранжеви или червени - или дори комбинация от тези нюанси. И не всички от тях са високи - има сортове джуджета, които растат само на около 30 см. От друга страна пък има и такива, които могат да достигнат височина над 3 метра.

Интериори със слънчев зарядНека лятото се отрази и на стените с новите цветни предложения на Оргахим

И ако вече събудихме интереса ви, ето някои от най-интересните факти за най – слънчевите растения.

10 зашеметяващи декорации с цветя за малкия балконДори и малката тераса може да бъде много цветна

1. Слънчогледите произхождат от Америка

Ярките цветя, които наричаме слънчогледи, произхождат от едногодишно растение ( Helianthus annuus ), което идва от Северна Америка. Още през 3000 г. пр. Хр. американските индианци са ги отглеждали за медицина, петрол и храна. През 1500-та година испанските изследователи донасят слънчоглед в Европа, където скоро става популярен заради своята красота и ползи. До 19-ти век само Русия е засаждала 2 милиона акра слънчоглед всяка година и все още е една от най-големите страни по производството му.

2. Семките са полезни

Слънчогледовите семки са любими ядки, а някои лекаро дори ги препоръчват като алтернатива за тези, които имат алергия към ядките. Техните семки са чудесна добавка към хлябове, бисквити, салати. Те са богат източник на протеини, калий, магнезий, калций, желязо и витамин Е. Затова следващия път, когато търсите здравословна закуска, вземете шепа слънчогледови семки.

 

3. Слънчевата светлина за тях е задължителна

Името им не е случайно - слънчогледите наистина се нуждаят от слънчева светлина, за да цъфтят. Те трябва да получават от шест до осем часа слънчева светлина на ден. Цветните им пъпки имат уникално поведение, наречено хелитропизъм - те постепенно се движат, за да следват позицията на слънцето в небето, докато се движи през целия ден от изток на запад. След като пъпките се отворят в цветя, стеблата им се втвърдяват и остават на място с цвят, обърнат на изток през целия ден.

4. Хиляди малки цветя съставляват един слънчоглед

Слънчогледите не са просто едно цвете, те всъщност съдържат от 1000 до 2000 по-малки цветя. Всяко листенце на главата на слънчогледа е това, което ботаниците наричат лъчевиден цвят. Цветовете са събрани в съцветие кошничка, състоящо се от тръбести и езичести такива. Диаметърът на съцветието е от 15 до 40 см. Плодът е семка, състояща се от твърда люспа и плътно семе.

5. Слънчогледите са икони в изкуството, музиката и поп културата

Серията " Слънчогледи " на холандския художник пост-импресионист Винсент Ван Гог е една от най-известните му творби. Ярките маслени картини са вдъхновили много артисти от целия свят. Съвсем наскоро слънчогледите бяха обявени и за една от трите най-добри цветя в Minecraft , която се превърна в най-популярната видео игра на всички времена

Перфектната къща за градинатаПредставете си какво е да се събуждате с тази гледка!
Сподели: