5 експертни съветa за озеленяване за градинaта

От растенията до местата за забавление, създайте красиво място на открито 

518

Без значение дали имаме малка или голяма градина, най – вероятно искате тя да бъде не само красиво място, но и да извлечете максимума от пространството. Когато планирате градината обаче, имайте предвид, че трябва да гледате на нея като на жилище. Както един дом си има архитект, проектант и интериорен дизайнер, така и градината има определени специфични характеристики и особености - топографията, почва, климатичните условия на мястото, наклон, околността.

5 евтини собственоръчно направени идеи за градинатаПозабавлявайте се със следващите пет идеи, които можете да осъществите със собствените си ръце

Създаването на красива градина всъщност съвсем не е лека задача, затова е най – добре да се обърнете към ландшафтен архитект, който да изготви план. Това е инвестиция, която ще ви спести много главоболия и нерви в дългосрочен план, защото реално поставя основите, върху които ще изградите откритото пространство. Ако все пак нямате възможност за такава, и със свои усилия може да постигнете добри резултати.

Освен това какво по – хубаво нещо да я превърнете в продължение на дома си, така че планирайте добре, бъдете търпеливи и ще направите правилно.

Перфектната къща за градинатаПредставете си какво е да се събуждате с тази гледка!

От Inside Out дават няколко експертни съвета, върху които може да стъпите, за да започнете да проектирате градината на мечтите си.

Начертайте план

Когато планирате градината, помислете за какво ще я ползвате, каква е основната цел, за да я създадете. Искате да отглеждате плодове и зеленчуци? Искате място за парти и събирания с приятели? Имате ли деца и от колко пространство ще имат нужда те, за да играят наоколо? След като имате списък с нещата, които планирате, изгответе план, като обмислите разположението по отношение на входовете, алеите и страничните пътеки.

Определете мястото, където искате да бъде детската площадка/ зона за игри. Ако кучето живее на двора, помислете и за негово пространство. Какви растения ще имате – планирайте за тях по – слънчево или сенчесто място. Помислете за пътеките, портите, навес или беседка, ако ще има такива...

Вътре – вън

Ако имате възможност, използвайте дизайнерски елементи или конструкции, за да слеете интериора и екстериора. Реално част от градината може да се превърне в продължение на кухнята и там да изнесете барбекю. Или спалнята да има и зона за релакс на открито. Това може да стане с помощта на навеси, на стъклени прегради или да оформите тип палуба.

Планиране на растенията

Изборът на растения е един  немаловажен момент и са може би в основата на красивата градина. Те могат да оформят зони, създават настроение, дават сянка, красят. Внимателно определете какви цветя, храсти и дървета искате. Колко дървета искате, колко израстват и колко време ще им отнеме да пораснат до пълна височина? Каква е киселинността и отводняването на почвата и кои растителни видове харесват тези условия? Какви са нуждите им от водата, светлината и сянката? Кога ще цъфтят, какви цветове ще имат?

Уверете се, че дърветата и растенията се вписват в цялостния стил на двора ви и са подходящи за климата и конкретните условия.

Бъдете търпеливи 

Когато планирате двора, мислете за озеленяването като на дълъг процес. Това не е нещо, което може да стане за няколко дни. В процеса на работа вероятно ще промените решението си по някои аспекта. Дървета и храстите ще растат, променяйки облика на двора и начина, по който искате да използвате останалото пространство. Нека планът ви се развива постепенно във времето и скоро ще се радвате на резултатите.

Стая в….градината Дизайнерски идеи за обзавеждане в градината, които ви гарантират истинска наслада 
Сподели: