Как да обзаведем стая за няколко деца

Място за всяко дете

686

Детската стая е един особен и различен детски свят. Тук децата прекарват много време в игра, учене, почивка….Обзавеждането на детската стая е като пъзел, в който желанията на родителите трябва да съвпаднат с вкуса на детето, с неговите виждания и предпочитания. Но какво ще стане, ако една стая е предназначена за две или повече деца? Задачата става все по-трудна, но винаги има решение.

Основният показател за пространственото планиране е големината на помещение. Трябва да бъдат създадени зони за спане, шкафове, гардероб, зона за учене и игра.

Ако има малка възрастова разлика между децата ви, можете да опростите задачата за украса, като ги попитате за техните желания. Например, това може да бъде дизайн на ловна хижа или стая за любители на автомобилни състезания. Ако нямате конкретна представа или има противоречия, помислете за любимите им цветове. Едва ли ще бъде един и същ нюанс, но лесно можете да комбинирате няколко цветни решения.

Не забравяйте, че предпочитанията на децата се променят бързо и след няколко години подвизите на Спайдърмен ще изглеждат толкова малки в сравнение с героичните дела на Айрънмен. За да избегнете глобалното обновяване на всеки две години, използвайте тематични плакати, стикери или елементи от интериора, които лесно могат да бъдат заменени с нови.

Осветлението в детската стая играе много важна роля. Използвайте максимално естествената светлина и изберете леки завеси. Ако няма достатъчно светлина от прозорците, използвайте повече лампи. Обърнете специално внимание на осветлението на зоните за игра и учене.

За подови настилки изберете паркет, мокет или ламинат. Ако се спрете на мокет или килим обърнете внимание на това да бъде лесен за почистване и по възможност изработен от материя, подходяща за детска стая.

Мебелите за детска стая трябва да бъдат изработени от устойчиви на влага и висококачествени материали. Те не трябва да имат остри ъгли и най-вече – да бъдат безопасни и здраво закрепени.

Без значение колко малка е стаята, всяко дете трябва да има свое собствено място за спане. Не слагайте децата на едно легло. Може да сложите две легла Г – образно до стените, да използвате легло на два етажа, повдигащи се легла или плъзгащи се.

Говорейки за неприкосновеността на пространството, не забравяйте, че всяко дете трябва да има свое собствено място за съхранение. За да избегнете борбата за най-удобния шелф, купете два еднакви шкафа, а ако нямате възможност, просто разделете един голям шкаф и боядисайте частта на всяко дете в любимия му цвят.

Сподели: