Как да научим детето да подрежда стаята си с помощта на подходящ дизайн

Направете стая по негов размер

406

Всички знаем колко важно е детството за изграждане на основни навици, за формиране на вкуса, на усещането за естетика и стил у дома. Но едно дете няма как само да научи това. Именно родителите са тези, които трябва да му покажат пътя за постигане на хармония и баланс, да привикнат детето към красивото и естетичното, към функционалното и ефективното. И всичко това да бъде естествено, без принуда. Как ли? Като научим да изграждаме заедно полезни навици от детството, накараме детето да уважава пространството си и да го пддържа чисто и подредено.

Оптималната детска стаяЛегло, бюро и шкафчета на 3 кв. метра площ

Ето няколко съвета как може да постигнете това.

В детската стая всичко трябва да бъде възможно най-ергономично. Важно е пространството да се адаптира за всички детски дейности: игри, учене и отдих.

11 страхотни тавана за детската стаяЦветно и интересно

Ето защо, първото правило в подреждането на детската стая е зонирането. Всяко нещо трябва да има своето място. Това просто правило ще помогне на малкия човек да се съсредоточи върху най-важното в даден период.

Комфортна маса и стол, скрин или стенни рафтове са чудесно място за творчество и учене. В кутии, отделения и организатори, детето ще съхранява моливи, химикалки, маркери, тетрадки и албуми.

Ниски чекмеджета и рафтове ще се превърнат в място за съхранение на най-важното, а в малките скринове можете да сложите играчки или книги, които детето използва от време на време.

На масата в купчина могат да стоят любими книги. В игралната зона, кутии и кошници ще се превърнат в място за съхранение на играчки.

Ярки стикери с изображението на любимите си приказни герои или надписи, прикрепени към тялото на кутиите, ще напомнят какво има в тях.

Малък уютен килим идеално очертава зоната за игра и позволява на детето да отдели своето пространство за забавление.

Ако площта позволява, сложете малък стол или диван, които да бъдат и своеобразен разделител и зона за отдих.

Можете да зонирате пространството с помощта на стена от гипсокартон или обикновена дървена преграда с рафтове, която също ще служи като място за съхранение на училищни принадлежности или играчки.

Създайте място за съхранение на дрехите. Подобно на гардероба на големите, и децата е добре да имат органайзери, в които да държат чорапи, тениски, бельо. Скринът е чудесен, най – малкото защото е нисък и детето ще има лесен достъп до дрехите си.

Текстилът е важна част от декорацията на една детска стая. Той трябва да бъде възможно най-лек и удобен за детето. Например помислете за олекотена завивка, която то ще може да сгъва само и ракла, в която да ги прибира.

 

Осветлението е друг важен фактор, на който да обърнете внимание.  Тяхната стая се нуждае от възможно най – много естествена светлина, като акцентът е зоната за учене. Не забравяйте и по - приглушената нощната светлина.

Тапетите са друга съществена част от дизайна на стаята. Скъпите тапети могат бързо да се превърнат в платно за творбите на младия художник. Затова е добре да заложите на модел, който се почиства лесно или на стена с безопасен латекс.

Що се отнася до подовата настилка - ламинат и дърво са подходящи за тази стая, но лесно могат да бъдат увредени. Ако трябва да правите стая сега, помислете за корк. Корковата основа се състои от стотици малки камери в масив от дърво, изпълнен с въздух, 50% от покритието от корк е чист въздух. Камерите работят като естествени амортисьори, което значително намалява натоварването и е чудесен шумоизолатор.

И не на последно място. Бъдете пример за детето си и му покажете, че чистотата и подредбата на стаята е от съществено значение за комфорта и удобството му.

Всичко е въпрос на навик.

Идеалната детска стаяНека да разчупим съвременния облик на стаята
Сподели: