Как да направим мечтаната детска стая

Как да направим мечтаната детска стая

Детската стая не е обикновено помещение – това е магическото царство, в което вашият малък наследник се развива като личност, твори и мечтае. Но освен забавно и вълнуващо място, стаята на детето трябва да е подредена и безопасна.

Предлагаме ви няколко съвета как да го постигнете:

Здраве, екологичност, безопасност

Формулата е лесна – използвайте само естествени и органични материали!

- Добре е подът и мебелите да са дървени (не ПДЧ или МДФ)
- Повече естествени материи, по-малко дунапрен и пластмаса
- Използвайте повърхности, бои и лепила без или с много ниско съдържание на вредни летливи съединения
- Препоръчително е завивките и чаршафите на детето да са от естествен памук. Пухените възглавници и завивки могат да предизвикат алергична реакция
- Избягвайте мокети или килими, покриващи целия под – с времето в тях се натрупват прах, полени, алергени, човешки и животински косми и др.
- Избягвайте остри ръбове и форми, стърчащи предмети, високи мебели и двуетажни легла за по-малките деца

Обзавеждане и пространство

Много е важно стаята да не бъде претрупана, за да има повече простор за игри и движение. Освен това изчистеният интериор ще научи детето от малко да подрежда и прибира нещата си. В случая до голяма степен важи максимата, че по-малкото е повече. Все пак има някои задължителни мебели – легло, гардеробче, бюро, шкаф за играчки.

Не забравяйте библиотеката – отрупаните с книги рафтове ще развият неусетно любов към четенето у вашето дете. Още един съвет – най-практични са мебелите, които ”растат“ заедно с детето - така няма да се налага да ги сменяте на всеки 2-3 години.

Положителната новина е, че можете да направите хубава и красива детска стая без много средства – повечето гарнитури, които се предлагат на пазара, са в рамките на 500 – 1500 лв.

За разлика от възрастните, малчуганите ценят най-много игрите и забавленията, нехаят за лукса и не плащат данък „престиж”. Мебелите за деца обикновено са от по-икономични материали, със семпъл и изчистен дизайн, без излишни детайли и са на цени от 200 до 400 лв.

Подовата настилка

Най-подходящите настилки са паркет, дюшеме, ламинат – лесни са за почистване и не задържат прах, който причинява алергии. Коркът също е прекрасен материал – осигурява изолация от студ и шум, поддържа се лесно и е безвреден, а цената му варира между 25 лв. и 90 лв. на кв. м.

Цвят и декорация

Забравете за черното, кафявото и сивото – тъмните и мрачни цветове могат да се отразят на детето и да го направят по-затворено и неспокойно. Вместо това изберете свежи и жизнени багри за повече настроение, смях и безгрижие в ежедневието на вашия малчуган.

Можете да добавите уникален стил и идентичност на стаята чрез рисунки върху стената и мебелите или допълнителни детайли. Експериментирайте с разчупени геометрични елементи – правият ъгъл и линия отдавна не са единствените изразни средства в изкуството и архитектурата.

Можете да реализирате желаната промяна във вашия дом в съвсем кратък срок с кредит Експресо от Societe Generale Експресбанк. Кредит Експресо може да бъде до 50 000 лева и с период на изплащане до 10 години.

Лихвата е фиксирана за целия период, за да бъдете по-спокойни и да се чувствате комфортно с месечните вноски. Кредит Експресо може да ви бъде отпуснат бързо и без излишни формалности, тъй като не се изисква поръчител.

Банковите консултанти на Societe Generale Експресбанк ще ви съдействат при подготовка на документите и кандидатстването за кредит, съобразявайки се с вашите индивидуални финансови нужди.

Можете да уговорите лична среща в удобно за вас време на телефон 0800 18 888, безплатен за цифрови абонати от цялата страна. Допълнителна информация можете да намерите и в интернет на адрес www.sgeb.bg

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...