Как да накарате децата да почистят стаите си

Превърнете чистенето в игра

5229

Имате ли нужда от костюм на робокоп, за да влезете в стаята на децата си ? Мотивирайте ги да я почистват  и да я поддържат чиста. Ето няколко трика за това:

Оптималната детска стаяЛегло, бюро и шкафчета на 3 кв. метра площ

Помогнете им

За по-малките деца е важно да им помогнете и да им покажете, че почистването не е непреодолима задача. Всички знаем, че е много по-лесно (и по-забавно) да се направи бъркотия, отколкото да се почисти.

Съвети за екстремно почистванеСъвети за бързо почистване при неочаквани гости

Дайте им посока

Често казваме: "Почистете стаята си!" И разбира се, децата знаят как трябва да изглежда стаята, когато е чиста, но знаят ли как да го постигнат? Дайте им насоки и им покажете какво трябва да се направи, за да бъде стаята чиста.

Възлагайте подходящи за възрастта домакински задължения

Би било чудесно, ако вашето двегодишно дете може да пусне прахосмукачка в стаята си, но това не е реалистично. Възложете подходящи за възрастта домакински задължения, които децата ви наистина могат да свършат.

Направете контролен списък

Когато децата ви могат да четат, направете стъпка по стъпка контролен списък какво трябва да направят. Докато изпълняват дадена задача, оставете ги да отбележат отметка в квадратчето.

 Превърнете почистването в игра

Вероятно не мислите за почистване като забавно занимание. Нито децата ви. Тогава превърнете почистването в игра. Оставете ги да звънят, когато приключат дадена задача. Поставете таймер и вижте дали могат да победят часовника.

Използвайте кошници

Кошниците са най-добрият приятел на родителите, когато става въпрос за почистване. Можете да купите от всеки магазин и имате евтино съхранение на играчки. 

Предлагайте стимули

Може да не искате да подкупите децата си да почистват, но предлагането на стимули работи. Ако сте планирали семейна филмова вечер, накарайте всички да участват в почистването. Стимулът е филмът. Резултатът е чиста къща и заслужено семейно време по време на филма.

 

6 съвета за почистване на праха у домаОт прашния абажур до рамките за снимки, всичко ще засияе  
Сподели: