Интериор за най-малките: как да създадем „растяща с детето“ стая

Интериор за най-малките: как да създадем „растяща с детето“ стая

Декорирането на стая за дете не е лесна задача. Защото, ако искаме да създадем стил, който да „расте“ с детето, трябва да се следват няколко правила.

Най-пищните детски стаи

Както знаете Принц Уилям и съпругата му Кейт вече имат второ бебе. Магазините за луксозни детски мебели в Англия акце...

05/01/2016

Стая за бъдещето

Нека започнем с основната грешка, която много родители допускат - детската стая не трябва да бъде проектирана за кратко. Децата растат много бързо и вкусовите предпочитания се променят с тях. Затова е добре да се откажете от цветни тапети с геометрични шарки, рисунки, сладки детски орнаменти - къщички, анимационни герои и т.н.

Легла на два етажа за детската стая

Леглата на два етажа са понякога единственият избор за детска стая, която ще се споделя от повече от едно дете. Вижт...

17/12/2015

Винаги вземаме за основа неутрални тонове - сив, бежов, бял, млечен шоколад, пясъчен. Желателно е подът, стените и таванът да бъдат дискретни, в пастелни нюанси. От друга страна, когато избирате мебели и текстил, можете да играете с цветове - когато декорирате стая за бебе, трябва да използвате светли нюанси, тъй като децата са много податливи на въздействието на цветовете и ярките тонове.

Не следвайте модела „синьото е за момчета, розовото е за момичетата“. Има много нюанси, необичайни цветове и комбинации: светло сиво и горчица, графит и дърво, наситено синьо и бяло, пясъчно и изумрудено.

Зониране

Зонирането на пространството в детска стая е може би най-важната и най-трудната задача. Трябва ясно да правите разлика между местата за спане, зоните за съхранение на неща, почивка и учене. Има няколко опции за зониране:

Зониране по пол и цвят

Препоръчително е да поставите зоната с шкафът с учебници и лаптоп до или срещу прозореца и да бъде в светли нюанси. Осветлението трябва да е директно. Зоната за отдих може да бъде разположена на специална кота - подиум.

Не забравяйте да оставите място, където детето може да се срещне с приятелите си. Тук е добре да има няколко кресла-пуфове и малка масичка.

 

Преграда

С помощта на специален параван можете да разделите стаята на две части - зона за сън, почивка и зона за учене и творчество. Преградата може да бъде под формата на малък екран, матова или прозрачна стена, плътни завеси. В спалнята можете да закачите телевизор и да поставите скрин за съхранение на вещи и играчки, а в работната зона има голяма и просторна маса, библиотека и удобен фотьойл.

Използване на естествени материали

Това е задължителен елемент при разработването на дизайна на всяка стая, но в случай на детска стая това е един от основните критерии. Евтините материали от ПДЧ и MDF могат да отделят токсични вещества, така че при избора на мебели на първо място погледнете класа на безопасност. Изберете  естествени материали и устойчиви мебели от дърво или бамбук. Да, цената на такива материали е по-висока, но мебелите ще издържат по-дълго и няма да навредят.

 

Трябва също така да вземете предвид и изборът на текстил: дайте предимство на хипоалергенни естествени материали, които лесно се перат и почистват. Например памук, вълна и лен. За предпочитане с плетена основа, тъй като се счита за издръжлива и подходяща не само за декорация в интериора, но и за тапицерия на мебели.

Правилно съхранение на нещата

Детската стая най-често е в хаос. Много родители са запознати със ситуацията, когато играчките и нещата са постоянно разпръснати - те изглежда са навсякъде: на пода, столовете, леглото и перваза на прозореца.

За компетентна организация за съхранение си струва да закупите не само обемен гардероб, диван или легло с отделение, но и специални чанти и кутии. Сложете на трудно достъпни места онези неща, които се използват най-рядко, и оставете най-популярните книги и играчки на зоната на очите. Тази проста практика не само ще поддържа стаята чиста и подредена, но и ще научи детето да бъде подредено.

 

 

 

Детската стая в бяло

Бялата цветова гама в процеса на избор на интериорно решение, подходящо за стаята на детето, действително е прекрасна...

28/02/2016
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...