На каква температура да перете дрехите?

За да не ги съсипете

848

Как избирате правилната температура на водата за пране във вашата перална машина? Повечето хора я задават веднъж и почти никога не променят програмата, цикъла на пране или температурата на водата. Това е грешка, която не само коства пари за комунални разходи, но може да е причина дрехите да не са изпрани добре, но и да ги съсипете.

Къде да сложим пералнята?Пералнята и сушилнята заемат доста място

Много домакини смятат, че топлата вода е единственият начин за пране на дрехите, но напредъкът на технологиите доведе до създаване на модерни перални машини, които използват механично действие за премахване на замърсяването. Освен това има и много добри препарати, които използват активни вещества и ензими за повдигане и премахване на замърсяването от тъканите.

9 изненадващи неща, които можете да перете в пералнята Използвайте цикъл за деликатно пране и контролирайте температурата

Но как да изберем най-добрата температура на водата за пране?

Прочетете етикетите за грижа за дрехите

Отделете минута, за да прочетете етикетите и да съобразите както най-добрата температура на водата, така и вида на цикъла на пране. Спазването на препоръките на етикета е особено важно, ако дрехата е нова.

 

Сортиране на пране

След като сте проверили етикетите, е време да сортирате мръсните дрехи по цвят, вид на тъканта и температура на пране. Ще имате много по-добри резултати, ако перете сходни видове тъкани заедно.

 

Първо изберете студена вода

Ако етикетът липсва или е неясен, изперете замърсените дрехи, особено цветните дрехи, със студена вода. Това ще причини най-малко щети на тъканите като свиване, избледняване или обецветяване. Ако не сте доволни от резултатите, можете да опитате топла или гореща вода.

Задайте температурата на цикъла на изплакване

Един съвет, който работи с всички цикли на пране и видове тъкани, е да използвате изплакване със студена вода.

Кога да използвате топла вода за пране

Тя е най-подходяща за:

Бели памучни дрехи (бельо), носени близо до тялото, спално и кухненско бельо, кърпи за баня,  силно замърсени или изпотени дрехи, мазни петна.

Предимства: Най-подходяща е за мазни петна, дезинфекцира спално бельо, заразено с бактерии или гъбички, убива патогени

Проблеми: Може да доведе до избледняване на цветовете, да фиксита протеинови петна и да свие някои тъкани

Кога да използвате топла вода за пране

За изкуствени тъкани като смеси от найлон, полиестер, спандекс и коприна; леко замърсени дрехи

Предимства: Помага за разтварянето на прахообразни перилни препарати, икономисва енергия спрямо гореща вода

Проблеми: Може да доведе ди избледняване на някои цветове, не дезинфекцира тъканите, не може да премахне някои тежки замърсявания и петна

Кога да използвате студена вода за пране

При тъмни и ярки дрехи, деликатни материи

Предимства: Най-енергийно ефективна и икономична температура на водата, по-малко вероятно да се свият или избледняват тъканите, температура на водата за всяка тъкан, която може да се пере

Проблеми : По-малко ефективен за премахване на петна; не дезинфекцира дрехите. За най-добри резултати при пране със студена вода, предварително третирайте петна преди пране. Използвайте тежък течен перилен препарат на базата на ензими или такъв, предназначен за студена вода. Оставете по-силно замърсените дрехи да се накиснат предварително или използвайте програма за предпране. 

5 практични съвета за пералнята в малката баняС добро планиране ще намерите място и за нея
Сподели: