Защо да изберете декоративна мазилка за дома си

Декоративните текстури на Novacolor придават елегантност и уникалност на обст...

3971

Интериорните декоративни мазилки имат вековна история и са познати още от епохите на Римската античност и Ренесанса. Много от великите италиански художници са използвали венецианската мазилка като основа за своите фрески. Класическата венецианска мазилка представлява варова основа, смесена с мраморно брашно, която за финал се полира с восък. Освен мрамор, могат да се използват и други декоративни камъни за основа - гранит, кварц, оникс или малахит. Натуралните съставки на мазилката позволяват на стената да ''диша'', защитават я от бактерии и плесени и не позволяват отделянето на вредни вещества.

ЕДНА ИТАЛИАНСКА ИСТОРИЯ

Hoermann.bg | Врати за дома и индустрията

Novacolor възниква през 1982 г. близо до Болоня, в един от най-продуктивните райони на Италия – областта Емилия Романя. През годинитес прецизния избор на основните висококачествени суровини, продуктовата гама на Novacolor значително нараства, предлагайки на архитектите и дизайнерите от над 60 страни в света неизчерпаем избор от декоративни бои и мазилки за външно и вътрешно оформление. От 2009 г. Novacolor е част от групата Сан Марко, която е лидер в Италия в производството на продукти за строителството.

Ето няколко от главните преимущества на декоративните мазилки, предлагани от Novacolor :

Външният вид и цветовите ефекти, създавани от декоративните мазилки , по никакъв начин не могат да бъдат постигнати с обикновена боя за стена. Това е и основната причина декоративните мазилки да са толкова търсени и предпочитани.

Те не само придават на съответното помещение търсените и желани визуални ефекти, но и са изключително практични. Ето няколко от техните главни преимущества:

1. Възможност за експериментиране – Те ви дават възможност да изпробвате върху своите стени както разнообразни цветове и материали, така и различни начини на полагане. Ако проявите достатъчна креативност, с декоративните мазилки можете да получите някои наистина невероятни визуални ефекти.

2. Устойчивост – повечето видове декоративните мазилки са изключително устойчиви и ще запазят своето отлично състояние за дълъг период от време. Някои видове са водоустойчиви и могат да се полагат в бани, кухни, коридори  и могат да се почистват..

3.  Приложими за обществени сгради – декоративните мазилки имат най-широко приложение в дома, но в същото време са подходящи и за стените на редица обществени сгради. В това число музеи, училища, офиси, хотели, заведения и т.н. Просто според вида на съответната сграда или помещение трябва да изберете точния вид и стил декоративна мазилка.

4. Уникален ефект – Декоративните мазилки придават специфична индивидуалност и уникален стил на всеки дом или сграда. Те дори имат способността да пресъздават вида и атмосферата на различни исторически епохи. А ако смесите два или повече цвята декоративни мазилки, можете да получите някои наистина неповторими съчетания.

Kаталогът на Novacolor редлага най-популярните декоративни мазилки, приложими за съвременните домове и сгради.

 

Сред мазилките, които може да избирате са:

 

-   венециански декоративни мазилки – Тя е една уникална частица от Италия, която ще ви помогне да освежите своя дом. Чрез нея се получава мраморен ефект, до голяма степен идентичен с красивите скални късове.

-  травертино мазилки – Перфектни както за външна, така и за вътрешна декорация. Основната цел на този тип декоративна мазилка е да бъде пресъздаден камъкът травертин, който има приложение в строителството още от времето на Древния Рим.

-  перлени декоративни мазилки – Благодарение на техните пясъчни или метални частици можете да създадете най-разнообразни перлени ефекти. Естетическите ефекти на този тип декоративна мазилка са постижими както за професионалисти, така и за хора без особен опит в сферата на интериорния дизайн.

Когато избирате декоративна мазилка, обърнете внимание на най-важните характеристики и особености като продуктова категория, съветват експертите от Novacolor.

Отделните декоративни мазилки се различават по някои съдържащи се в тях вещества. Най-общата формула на техния състав обаче си остава една и съща. Трите главни компонента на тази формула са:

-  прах от естествени камъни – Най-често използван е мраморният прах, чието приложение води началото си от епохата на Древния Рим, но наред с него може да се използва и прах от други естествени камъни и материали – гранит, оникс, малахит и т.н.

-   свързващо вещество – втория главен компонент на всички декоративни мазилки. По традиция за свързващо вещество се използва варовата основа, но тя далеч не е единствената опция. Днес при декоративните мазилки тази роля играят и редица други акрилни материали.

-   бои и пигменти – в декоративните мазилки също така се влагат разнообразни бои и пигменти. Те спомагат за постигането на разнообразни цветови ефекти, съобразени с вкусовете и предпочитанията на потребителите. Благодарение на боите и пигментите в максимална степен се разкриват красотата и уникалните характеристики на декоративните мазилки.

 

Какво препоръчват експертите:

SWAHILI –   интериорна мазилка с пясъчен ефект на базата на фини пълнители с  метални съставки и кварцов прах . В зависимост от светлината се създава интересна игра на цветове и нюанси. Хроматичните визии и релефи, които се създават лесно при полагането правят SWAHILI SILVER и GOLD търсено и актуално решение за много интериори. Лесна за нанасяне и за случаи „направи си сам“

DUNE - Декоративна мазилка с мек перлен ефект, който създава приятна и променлива игра на цветовете в  зависимост от светлината

ANIMAMUNDI - Декоративна боя с перлена , матова визия за вътрешно и външно нанасяне ,изключително елегантна и с отлична покривност.

LUCE -  декоративно покритие за вътрешни помещения, с подбрани съставки, които придават лек метален ефект, който се забелязва независимо от падането на светлината.

 

ЕRA VENEZIAN, MIRROR, MARMORINO, GRASSELLO, VISIONAIRE – венециански мазилки на варова основа

MARMUR FINE,  MARMORINO KS, TEODORICO, CACLECRUDA –  мазилки на варова основа за постигане на ефект „ травертино“

 

 Процедурата по нанасяне върху стената е горе долу една и съща при различните декоративни мазилки. На първо място е необходимо основата, върху която ще става нанасянето, да е перфектно изравнена и загладена. Това става чрез нейното предварително грундиране, което премахва всички пукнатини и неравности. Самата декоративна мазилка се нанася на тънки слоеве. Прави се многократно заглаждане до полимеризирането на съответния слой. Впоследствие се полагат специални вакси и се извършва процес на полиране. В резултат на което декоративната мазилка придобива способността да отразява и пречупва светлината по един много ефектен начин. Така се получават и невероятните визуални ефекти, изключително характерни за декоративните мазилки.

 

 

 

Сподели: