15 лесни начина да елиминирате пластмасата от дома си

15 лесни  начина да елиминирате пластмасата от дома си

Има редица причини да се откажете от използването на пластмаса. Една от тях е, за да ограничите поглъщането на химични съединения като бисфенол А и фталати, които се намират в пластмасите и причиняват репродуктивни проблеми. Друга причина е ограничаване на екологичните проблеми заради небиоразградими пластмасови торбички, бутилки и др.

Затова първото нещо, което може да направим като знак на отговорност към нас, нашите семейства и към природата е да дадем нашия , макар и малък принос, като решим да не използваме пластмаси в домовете си.

Лесно е. Вижте как:

Използвайте еко-чанти при пазаруване

Някои супермаркети имат програми "без найлонови торби". Можете да използвате стари торбички или да купите хартиена. А най-добре е да си носите платнена.

Ограничете найлоновите торбички, когато купувате продукти или месо

Ако имате възможност, изберете хартиена, вместо найлонова торбичка за месо и зеленчуци. Дори да ви гледат странно, това е вашият начин да се справите с този голям проблем.

Купувайте насипни храни

В много магазини има насипни продукти като ориз, боб, брашно, зърнени. Купувайте такива вместо обичайните от магазина.

Използвайте стъклени или от неръждаема стомана кутии в кухнята

Захар, кафе, подправки и други съхранявайте в стъклени или от неръждаема стомана контейнери. Те са лесни за почистване и не предават вредни химикали във вашата храна, което ги прави еднократна, но добра инвестиция.

Използвайте стъклени контейнери за съхранение на храни вместо пластмасови

Когато старите пластмасови кутии се износят, заменете ги със стъклени. Можете също така да използвате стъклени купи, покрити с чиния, вместо да ги покривате с фолио.

Несете си свои собствени съдове

Когато приготвяте обяда си за работа или подготвяте чанта за обяд за децата, им сложете прибори от неръждаема стомана, а не пластмасови. Те са лесни за миене и за транспортиране.

Носете си чаша или бутилка с вода

 

Носете си своя чаша или бутилка за вода, вместо да използвате хартиени или пластмасови. Повечето кафенета стимулират донасянето на собствена чаша и дори правят отстъпки, ако собствените си.

Използвайте биоразградими торби за боклук

В някои страни има правила за разделно събиране на боклука, но за съжаление това не се отнася за България. Все пак може да дадете своя принос като започнете да използвате биоразградими торби за отпадъци.

Спрете да купувате бутилирана вода

Ако имате възможност купете кана с филтър за пречистване или инвестирайте в пречистващ воден диспенсър.

Не използвайте артикули за еднократна употреба

Спрете да купувате самобръсначки, сламки, чаши, хартиени чинии и пластмасови чаши за еднократна употреба. Вместо това инвестирайте в такива за многократна. 

Избягвайте да купувате продукти в пластмасови съдове

Макар и по – скъпи, вече има напитки и домашни продукти, които са в стъклени или хартиени опаковки. Избирайте тях пред тези в пластмасови съдове или найлонови торбички.

Правете свои плодови сокове

Обичате портокалов сок за закуска? Вместо да купувате от магазина, по – добре направете свой. Разнообразявайте със сезонни плодове.

Не слагайте сандвича в торбички

Вместо това увийте в салфетка или хартиен плик, или сложете в кутия.

Използвайте стари дрехи за почистване

За бърсане на праха, използвайте стари и овехтели дрехи, които вече не стават за нищо. Така ще спестите средства за нови кърпи.

Не трупайте хартии

Ако имате събрани рецепти, които не искате да изхвърлите, лесен вариант за справяне с тях е да ги сканирате или снимате с телефона и да ги дигитализирате. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...