Щори срещу завеси: кое е по-добро?

Щори срещу завеси: кое е по-добро?

Щори или завеси? Кой е по-добрият вариант за вашия дом? Декорацията на прозорците често се пренебрегва, когато става въпрос за обзавеждане, но правилният стил ви помогне да пуснете правилното количество светлина, важно е за поверителността и могат да трансформират интериора.

Перфектните завеси

Да подберете подходяща за интериора на стаята завеса не е достатъчно. Когато светлината в стаята намалее и се наложи...

21/12/2015

И така, щорите по-добри ли са от завесите? И какви са разликите? За да ви помогнем да решите, вижте предимствата и недостатъците на използването както на щори, така и на завеси.

Предимствата на използването на щори

Как да изберете завеси за кухнята

Кухнята е може би стаята, която изисква най-голямо внимание и буди редица въпроси – какви уреди да изберем, как...

17/03/2017

1. Те филтрират светлината по-добре — щорите предлагат повече опции за контрол на светлината и могат да се регулират според вашите нужди. Вертикалните или венецианските щори са особено идеални за филтриране на светлината или намаляване на отблясъците на слънцето, като същевременно поддържат ниво на поверителност. Завесите просто обличат прозореца и могат да се отварят или затварят.

2. По-съвременни и „чисти“ — Тъй като щорите са монтирани така, че да пасват идеално на прозореца, те предлагат по-чисто, минималистично усещане/вид на стаята. Популярните съвременни стилове щори включват римски, ролетни, венециански и вертикални щори. Щорите също се предлагат в различни размери, дебелина и материали, от пластмаса и дърво до висококачествени винилови щори.

3. Достъпни за закупуване — щорите обикновено са по-евтини от завесите, което е идеално за тези с ограничен бюджет. Това е така, защото щорите отнемат по-малко време за производство и време за инсталиране.

4. Лесни за почистване и поддръжка — Щорите обикновено имат твърда, гладка повърхност, което ги прави много по-лесни за лесно почистване. Просто затворете ламелите, за да ги избършете с микрофибърна кърпа или влажна кърпа. Завесите, от друга страна, отнемат малко време за отстраняване на прах или почистване. По-често деликатните или тежки завеси изискват само химическо чистене.

5. Издържат по-дълго — Щорите обикновено издържат по-дълго, тъй като са по-издръжливи и твърди от завесите. Повечето са направени от материали със специално покритие, което ги прави устойчиви на петна или обезцветяване с течение на времето. Завесите, от друга страна, са склонни към обезцветяване, плесен или петна. 

 

Минусите от използването на щори

1. Щорите няма да блокират напълно светлината — Въпреки че могат да контролират светлината, ламелните щори няма да я блокират напълно. Освен ако не са затъмняващи ролетни щори, венецианските или прозрачните щори винаги ще пропускат светлина, дори когато са затворени.

2. Не толкова енергийно ефективни при студено време — За разлика от плътните завеси, ламелните щори не са толкова добри в изолацията на помещението, особено през зимата. Въпреки това, можете да изберете термични ролетни щори, които спестяват повече енергия. От друга страна, щорите са по-енергийно ефективни през топлите месеци, тъй като ламелите пропускат повече топлина от помещението. 

3. Те нямат толкова много дизайни по поръчка — щорите имат ограничен набор от дизайни в сравнение с различните текстури, щампи и стил на завесите.

Плюсовете на завесите

1. Налични са повече стилове и текстури — Завесите се предлагат в широка гама от текстури, дебелина и дизайн, за да паснат на всяка стая. Вариращи от памук, прозрачни и кадифени до такива с термични подплати, можете да ги направите по поръчка, за да отговарят на вашия интериорен стил. Щорите обикновено са с ограничен дизайн.

2. Страхотна топлоизолация и звукоизолация — Повечето качествени завеси имат дебела, тежка подплата, което ги прави страхотен изолатор и ще ви спестят от сметките за отопление. За разлика от щорите, при тях липсват ламелите, през които излиза топлината. Завесите абсорбират силните звуци, което е идеално, ако живеете в шумен квартал.

3. По-добре блокират светлината — Като цяло, затъмнените завеси в спалнята могат да помогнат за добър нощен сън. В зависимост от вида, щорите имат склонност да пропускат малко светлина, дори когато са затворени.

 

4. По-естетически привлекателни — завесите често могат да трансформират стая, създавайки луксозно или драматично усещане в пространството, да добавят стил и характер към големите прозорци в хола или спалнята. Имате свободата да сменяте пердетата според настроението си, докато щорите се монтират на рамката на прозореца.  

Минусите на завесите

1. По-трудно за почистване — Пердетата събират прах и мръсотия бързо и по-трудно се почистват толкова често, колкото и щорите. Освен това, ако се поставят в условия с висока влажност, завесите са податливи на мухъл, обезцветяване или лесно абсорбират миризми. Въпреки че можете да почистите завесите с пара, по-често те ще трябва да се свалят за пране или химическо чистене, за да се поддържат в добро състояние.

2. Не можете да контролирате нивата на светлина — За разлика от щорите, не можете да филтрирате светлината или да регулирате нивата на отблясъци, без да отворите напълно завесите. Когато завесите са затворени, те блокират почти цялата светлина, влизаща в стаята, така че имайте това предвид, ако прозорецът ви гледа към слънцето. 

3. По-скъпи — Изработените по мярка завеси често са по-скъпи от монтираните щори. Това е така, защото използва повече материал и отнема време за изработка. Разбира се, цените ще варират в зависимост от вида на материала, дизайна и дължината, от които се нуждаете за вашите прозорци. Въпреки това, има повече възможности за персонализиране на собствени проекти.   

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...