Съвети за декорация на дома (част 3)

Правила за всяка стая в дома

1708

Дизайнът и декорацията на дома имат свои специфики, но дори и да не сте интериорни дизайнери лесно може да постигнете забележителен вид. След като в две части ви представихме някои основни съвети за декорацията и аксесоарите, днес ви предлагаме последната част от експертните съвети, както и няколко насоки при обзавеждането на отделните стаи.

Боядисването е най-евтиният начин да промените стаята и да я освежите бързо. И за разлика от мебелите, може лесно да сменяте цвета.

Ако боядисате тавана в по – светъл цвят спрямо стената, стаята ще изглежда по – голяма, а стените по – високи.

Често една малка стая изглежда по-добре боядисана в тъмен цвят – границите се сливат, което прави пространството да се усеща като безкрайно.

Създайте баланс на различни нива – сложете висящи светлини или лампа за пода до дивана, покажете произведение на изкуството на конзола или сложете по-високи растения.

Мащабът е много важен когато закачате картина. Ако е голяма я закачете самостоятелно, но ако са малки, съчетайте няколко.

В спалнята

Спално бельо в бяло, сиво и синьо ще създаде спокоен ефект - и не забравяйте да сложите цветя на нощното шкафче.

Не претрупвайте леглото с множество разпръснати възглавнички. Ако държите на няколко пласта с такива, помислете за една, но с високо качество, с която ще добавите луксозно излъчване.

Бъдете умерени със стила. Прекомерно многото ароматизираните свещи и цветя може да нарушат съня ви. Заложете на основните и семпли аксесоари като книга, часовник, водна чаша.

Сложете лампа за пода вместо такава за нощно шкафче. Така ще добавите нов и интересен елемент.

Трапезария

Закачете висящите светлини, така че долната част да бъде на 70 – 80 см над масата за хранене.

Помислете за настроението, което искате да създадете, когато купувате осветителни тела. Избягвайте такива, които насочват светлината, а вземете такива, които я разпръсват.

За да създадете красиво пространство, започнете с неутрална цветова схема, след което помислете за различни текстури в една и съща тонална палитра.

Вместо да пълнят рафтовете с книги или снимки, сложете растения - те вдъхват живот в пространството. В трапезарията може да сложите и саксии с билки.

Инвестирайте в хубава маса за хранене, от устойчиви и дълготрайни материали. Днес масата не се използва само за хранене, но и за работа и за семейни игри.

Всяка голяма маса се нуждае от фокусна точа. Красива ваза от свежи цветя или купа с плодове ще внесе свежест на масата.

Кухнята

Ако не сте сигурни в цвета, който искате, заложете на неутрални цветове или на класическата бяла кухня. Добавете цветен аксесоар.

Ако искате бърза промяна на кухнята, сменете дръжките на шкафовете.

Отворените кухненски и жилищни помещения са идеални за забавление, тъй като те са сърцето на дома. Уверете се, че правите плавен преход между отделните зони – съчетавайте мебели и цветове.

Баня

Банята не трябва да бъде облицована само с плочки. Има много интересни материали, които може да използвате, за да придадете индивидуалност, текстура и интересно излъчване. Помислете за стенни облицовки.

Сложете красиви кърпи, добавете растение и интересен аксесоар за по – различно излъчване.

Ако не може да инвестирате в скъпи материали, сложете имитация. Често няма да намерите разлика. 

Сподели: