Римски и венециански щори

Различно и стилно излъчване на всяка стая

1580

Когато избираме декорация за прозорците у дома, почти винаги първата ни асоциация е завеса. Много стилни и красиви варианти са промените вида на стаята, да се предпазите от слънчевите лъчи и да придадете много чар на стаята са различните видове щори. Дизайнерът от фимрата за интериорен текстил "ИнТекси" ни дава съвети за два вида текстилни щори - римски и венециански (може да ги срещнете и като австрийски), подходящи за всяка една стая в помещението (дори и кухнята). 

Римски щори

Римската щора може да бъде два вида. Образува плисе (плуха) , а ако спиците (хоризонталните елементите, които държат плата изпънат, вдигайки щората нагоре) са разположени хоризонтално, става на плисе. Когато няма спици - няма плисе, а щорите са вълнообразни  – една над друга.

Закрепя се лесно с велкро за механима, което позволява лесно свалаяне и пране.

Механизмите могат да се прикрепят за дограмата, тавана или стената, в зависимост от разположението и желанието на клиента. Управлението – свалянето и вдигането им е лесно.

Римската щора може да се направи от всякакъв вид плат. Това означава, че ако обичате разнообразието, може да инвестирате в качествен механизъм и да сменяте платове, цветове и шарки по ваше желание.

Ако искте да придадете по – различен вид на щората, може да я комбинирате със завеси, което променя и самия интериор. Този вариант  е подходящ за по – големи помещения или помага за визуалното разделяне на помещението.

Римската щора може да се сложи на нестандaртни места.

Римската щора е идеалният за вас вариант за абсолютно всяка стая – кухня, всекидневна, детска, офис, заведения. За спалнята експертите препоръчат комбинация с блекаут плат, за да постигнете затъмяващ ефект на помещението.

Венециански щори

За разлика от римската, венецианската щора може да служи и като завеса, и като щора. Механизмът има две действия – платът е като завеса и може да се прибира в ляво или дясно. Другата възможност е като започне да се надига да се получат, т.нар балони, което придава пищност на щората.

Тук платът е от значение – не от всеки вид става ефектан венецианска щора. Най-добрият вариант да бъде тафта, органза, по – твърдите платове.

Венецианската щора може да се прикрепя на таван или стена.

Тя е подходяща за всекидневна или спалня с по – тежък стил на обзавеждане, придава класа, лукс и стил на стаята.

 

* снимките на римските щори са предоставени от фирма "ИнТексИ"

Сподели: