Защо да имате сода за хляб под ръка за прането?

Чудните свойства на това универсално средство

22735

Всеки има у дома си кутия сода за хляб. А освен за печива и като част от домашния препарат за  почистване, тя е и чудесно средство за прането. Вижте за какво е полезна содата и как да изперете дрехите по- добре, без химични добавки.

Премахва миризмите в прането

Миризмите върху нашите дрехи и бельо са причинени от бактериите по тялото ни. Бактериите се отстраняват, когато детергентните молекули премахнат бактериалните клетки върху тъканите. Някои перилни препарати обаче нямат толкова мощно действие и тук идва ролята на содата. Тя помага да се регулира нивото на рН във водата. Добавете само 1/2 чаша сода за хляб към всяка пералня и детергентите ще работят по-ефективно, за да намалят бактериите.

За тежки миризми, като пот или цигарен дим, използвайте сода за хляб и вода като предварително накисване. Разтваря се 1 чаша или 2 чаши сода за хляб в топла вода. Оставете дрехите да се накиснат за една нощ и след това изперете както обикновено.

Ако имате дрехи, които се нуждаят от освежаване, но не се перат, поставете ги в кутия с пакет отворена сода, която ще абсорбира миризмата.

Подобрява ефекта от белината

Хлорната белина е ефикасно средство за силно замърсените бели дрехи. Във вода, която е твърде кисела или алкална, тя се нуждае от помощ, за да работи по-ефективно.

Добавете 1/2 чаша сода за хляб заедно с всяка половин чаша избелващо средство, за да регулирате нивото на рН във водата.

Естествен омекотител

Содата за хляб помага да се регулира нивото на рН в изплакващата вода на пералната машина, когато тя е твърде киселинна или алкална. Добавянето на 1/2 чаша сода във всеки цикъл на изплакване служи като баланс за тази вода и прави прането по – меко и приятно на допир.

Наред с това содата е чудесен заместител на омекотителя, ако има в семейството някой с  чувствителна кожа и алергии.

Почиства ютията

Содата е естествен и нежен абразивен материал. За да отстраните натрупаните отлагания от плочата на ютията, направете паста със сода за хляб и вода. Използвайки бяла кърпа, разтрийте пастата внимателно и след това забършете. Ако петното не изчезне, забършете плочата с кърпа, напоена с бял оцет.

Сега ютията ви ще се плъзга гладко, което ще направи гладенето много по-лесно и няма да оставя следи.

Почистете пералната машина

Преди да пуснете пералнята, пуснете на един пълен цикъл, на максимална температура с 1 чаша сода за хляб. Така ще дезинфекцирате и ще подобрите функционалността й.

Сподели: