Панорамни прозорци - плюсове и минуси

Панорамни прозорци - плюсове и минуси
Източник: unsplash.com

Панорамните прозорци в апартамент са модерно архитектурно решение, което става все по-популярнос. Те могат да преобразят един обикновен дом, добавяйки към него пространство, светлина и красота. Въпреки това, както всяка друга иновация, панорамните прозорци имат както своите предимства, така и недостатъци. Панорамният прозорец е вид стъклопакет, който заема цялата повърхност на стената или по-голямата част от нея, осигурявайки красива гледка и максимално количество естествена светлина.

Движещи се прозорци

Искате ли дом, който, ще разполага с френски прозорци, чиято възможност ще е да се местят или изчезват. Е, вече е въ...

03/12/2015

Едно от основните предимства на панорамните прозорци е възможността за осигуряване на отлично естествено осветление на вътрешните пространства. Това прави стаята по-светла и по-просторна, като същевременно намалява разходите за изкуствено осветление.

Друг важен аспект на такива прозорци е създаването на визуално ниво на връзка между вътрешното и външното пространство. Панорамните прозорци позволяват да се почувствате по-близо до природата, украсяват интериора на дома, създават атмосфера на уют и комфорт.

Малки растения, които може да сложите на прозореца

Всеки знае колко е хубаво да светла и просторна стая, пълна с живот и свежест. А какво по – хубаво от това като...

25/02/2017

Важно е да се отбележи, че при избора на панорамен прозорец е необходимо да се вземе предвид не само естетическият аспект, но и техническите характеристики, като топлоизолация, звукоизолация, здравина на конструкцията и безопасност.

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от TOTΛL FACADE SOLUTIONS (TFS) (@totalfacadesolutions)

Кога трябва да се спрете на панорамно остъкляване?

Първо, панорамното остъкляване се препоръчва в стаи с красива гледка, например към морето, планината или гората. То ще ви позволи да се възползвате максимално от красотата на природата и да създадете уютна атмосфера в стаята.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Panoramic Doors (@panoramicdoors)

Второ - панорамното остъкляване е чудесно за стаи с високи тавани. Големите прозорци и вратите в цяла височина ще изглеждат естетически приятни и ще създадат усещане за простор и светлина.

Също така трябва да използвате панорамно остъкляване в помещения, където е необходимо да се осигури максимална естествена светлина . Благодарение на големите прозорци и врати, светлината ще навлезе в стаята от различни страни, което я прави по-уютна и удобна за живеене или работа.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от TOTΛL FACADE SOLUTIONS (TFS) (@totalfacadesolutions)

 

В допълнение, панорамното остъкляване трябва да се използва в стаи с красива архитектура, например в селски къщи, вили или офиси. Той ще ви помогне да подчертаете стила и изтънчеността на интериора, създавайки уникален и неповторим външен вид на стаята.

Панорамните прозорци са разделени на две категории и могат да бъдат студени или топли в зависимост от материала на профила.

Студените прозорци обикновено се изработват от алуминий или други метали. Алуминиевите профили имат добра здравина, устойчивост на външни влияния и богата цветова гама. Те обаче имат ниски топлоизолационни характеристики, което може да доведе до загуба на топлина в помещението и увеличаване на разходите за енергия. Следователно проблемът със сигурността тук може да бъде напълно разрешен.

 

За създаване на топли панорамни прозорци се използват материали с по-високи топлоизолационни свойства, като пластмаса или дърво. Пластмасовите профили за прозорци са лесни за инсталиране, надеждни и издръжливи. Те имат добри топло- и звукоизолационни характеристики, което спомага за създаването на уютна атмосфера в помещението и спестява разходи за отопление.

Класическите прозорци са може би най-често срещаните и популярни от трите вида. Подходящи са за различни помещения и стилове на интериора. Правоъгълната форма на прозореца улеснява използването на стандартни прозорци с двоен стъклопакет.

Еркерите от своя страна добавят нещо специално към интериора. Те дават на стаята допълнително осветление и визуално увеличават пространството на стаята. Еркерите изглеждат особено добре в хола или трапезарията, където можете да създадете уютен кът за почивка или хранене.

Ъгловите прозорци, макар и рядко, могат да бъдат истинска украса за всеки дом. Те осигуряват максимално количество естествена светлина и ви позволяват да се наслаждавате на панорамни гледки от различни посоки.

Един от най-популярните начини за отваряне на панорамен прозорец е с накланяне и завъртане. Това е удобна и практична опция, която ви позволява да отваряте прозореца както отвън, така и отвътре в стаята. Този механизъм позволява добра вентилация и удобство при почистване на прозореца. В допълнение, въртящите се прозорци са лесни за почистване и поддръжка.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Panoramic Doors (@panoramicdoors)

Друг вариант е сгъването на акордеон. Този метод позволява да отворите отвора колкото е възможно повече, осигурявайки максимално количество чист въздух и естествена светлина.

Системата за накланяне и плъзгане също е един от популярните начини за отваряне на прозорци. Този тип фитинги ви позволяват да отворите прозореца успоредно на стената, което спестява място на закрито. Този механизъм е идеален за малки пространства, където е важно да се избегне ненужното претрупване.

И накрая, вариант с повдигане и плъзгане. Тази опция за отваряне на прозорци е идеална за големи отвори и позволява лесно да отваряте и затваряте прозорци дори с големи размери на крилото. Благодарение на този обков можете лесно да повдигате и спускате прозореца, което му придава допълнителна функционалност и удобство.

Но панорамните прозорци имат и някои недостатъци

Първо - те изискват редовна грижа и почистване. Повече остъклена площ означава повече прах и мръсотия, които могат да се натрупат. Това може да е неудобно за хора с алергии или които просто не обичат почистването. Така панорамните прозорци изискват повече внимание и грижи, за да останат в перфектно състояние.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от TOTΛL FACADE SOLUTIONS (TFS) (@totalfacadesolutions)

Друг недостатък е възможността за течение и загуба на топлина . Огромните прозоречни отвори изискват добра изолация, за да поддържат стаята топла. Ако прозорците са лошо изолирани, течението и студените места могат да се превърнат в проблем, което може да доведе до увеличаване на разходите за отопление и да създаде дискомфорт в апартамента.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...