Наталия Петрова, Schneider Electric: "Умния дом" се случва лесно, когато се планира навреме

Наталия Петрова, Schneider Electric:

Енергийната ефективност е това, което превръща "умния дом" в "зелен дом".

Това каза инж. Наталия Петрова, мениджър бизнес развитие в Направление Системи за домашна автоматизация в Schneider Electric, която взе участие във второто издание на форума Домът на бъдещето, организиран от Profit.bg.

"Умният дом, или системата за домашна автоматизация, представлява интегрирано управление на всички системи в дома - осветление, отопление, щори, битови електроуреди и т.н. Чрез тази интеграция се постига енергийна ефективност, комфорт и опростяване на управлението за дома", коментира Петрова.

По думите ѝ енергийната ефективност се постига по три основни начина. Първият е чрез ограничаване на излишното потребление на енергия, или т. нар. активно спестяване. С тази цел много често в дома се правят предварително подготвени сценарии, в зависимост от присъствието или отсъствието на неговите обитатели. Например, когато няма никой, осветлението се изключва, отоплението е в икономичен режим и т.н.


"Дори малка разлика от 1 градус в температурата, която се поддържа, води до спестявания на разходи от порядъка на 5-10%", обясни инж. Наталия Петрова.

Вторият начин е чрез максимално използване на естествените условия на средата, в която се намира жилището, да се облекчат системите. Например при достатъчна осветеност да се изключи осветлението в стаята, при слънцегреене през зимата да се вдигнат щорите или да се отворят завесите, за да се подпомогне отоплението.

Реципрочно през лятото при висока Т щорите да се спускат, за да не се нагрява домът, а през нощта да се отворят прозорците, за да се проветри и охлади жилището по естествен начин. Това са едни от примерите, но с цел спестяване могат да се направят много други сцени за управление по дадени параметри - осветеност, присъствие, отстъствие, график по часове и други.

Третият начин за спестяване е чрез управление на самите източници на отопление и охлаждане. В много жилища има повече от един подобен източник и могат да се направят различни алгоритми за работа, за да се приложи възможно най-ефективният към дадения момент.

 Тя даде пример с комбинацията между климатик и ТЕЦ, термопомпа и ТЕЦ, газови котли и т. н. По думите ѝ в бъдеще ще става все по-актуално въвеждането на енергията от възобновяеми източници.

"Характерното за енергията е, че тя се генерира основно през деня, а потреблението в жилищата е предимно вечер и сутрин. Благодарение на системата за домашна автоматизация, тази енергия може да се разпредели и част от електроуредите и системите да "отложат" работата си за периодите извън пиковото потребление", обясни инж. Наталия Петрова.

Тя каза още, че това е особено важно за обекти, които са разположени в по-отдалечени райони и в които няма възможност за присъединяване и отдаване на енергията към електроразпределително дружество.

Управлението на всички системи може да става локално, отдалечено, ръчно или автоматично и винаги може да се правят нови логики с цел оптимизиране.

Според инж. Наталия Петрова залагането на автоматизацията е добре да започне на по-ранен етап, още при проектирането на дадено жилище или сграда, тъй като се изисква съгласуване между всички системи.

Тя обаче обясни, че внедряването на "умния дом" се случва лесно, когато се планира навреме. При изграждането на жилището се случва самото полагане на кабелите и инсталацията на управлението на системите, а във финалния етап автоматизацията "оживява" със залагането на всички логически концепции в нея.

"Дигитализацията и зелената идея са пряко свързани и това е първата стъпка, която човек трябва да направи при трансформацията към енергийно ефективно потребление. За да знае къде отиват разходите му, той трябва да има видимост. Дигитализацията помага за събирането на информацията и данните от отделните системи, за да можем да ги визуализираме. Така може да се види къде има преразход на енергия, кога и колко харчим и т.н.", обясни тя.

По думите ѝ, колкото по-отворени са системите, на база на които се изгражда домашната автоматизация, толкова повече са възможностите за събиране на данни.

"Важно е да се знае, че спестяването на енергия е пропорционално на системите, които са интегрирани в дома. Ако говорим само за осветление, спестяванията може да достигнат до около 15%. Ако се включат отоплението и останалите системи, може да се стигне и до около 50% по-ниски разходи за енергия", каза още инж. Петрова. Реално колкото повече системи има включени в автоматизацията, толкова по-големи са спестяванията в дългосрочен план и инвестицията се оправдава по-бързо.

„Домашната автоматизация вече е много достъпна и в размер на инвестиция между 5-10% от стойността на имота ( без обзавеждането) може да получите доста добро ниво на интергация, което при сегашните цени на тока, би се възвърнала в рамките на десетина години“, сподели още тя и разкри подробности за новата серия ключове Unica на Schneider Electric, която е на българския пазар от миналата седмица и може да се похвали с много функционалности и разнообразни механизми, сред които димери за ЛЕД осветление, детектори за движение, термостати, контакти с USB-C за бързо зареждане.

Другото предимство на ключовете са разнообразието от рамки от естествени материали - стъкло, камък, метал, дърво и каучук. Компанията вече предлага и ключове с антибактериално покритие.

Новата Unica е създадена не само с ангажимент към качеството, но и с грижа за природата. 50% от суровините, използвани в производството, са от рециклирани източници и 100% от материалите може да се използват повторно, за да отимизираме отпадъците.

"Макар и малък детайл в интериора, ключовете и контактите са изключително важни, защото те са връзката ни с електрическата мрежа. Освен красиви и елегантни, те трябва да са и функционални, качествени, безопасни и устойчиви във времето", каза още инж. Наталия Петрова.

Новата Unica носи всичко това – такава философия на потреблението ни води в бъдещето и осигурява качество на живот.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...