Борис Главчовски, Хьорман: Клиентът трябва да избере идеалната за него врата според личните си предпочитания

Борис Главчовски, Хьорман: Клиентът трябва да избере идеалната за него врата според личните си предпочитания

Няма единен критерий, който да определя каква е идеалната врата.

Важно е обаче хората да разполагат с обективна информация, за да могат да направят правилния избор и да знаят какво получават.

Това заяви управителят на Хьорман България инж. Борис Главчовски по време на второто издание на форума Домът на бъдещето.

"Изборът на врати е голям, а и хората имат различни вкусове. Има обаче няколко основни характеристики, които по принцип се свеждат до избора на врата. Като започнем от цвета и стигнем до елементите - дали ще има видими панти, дали кантовете ще са с цвета на платното, дали вратата ще е еднаква от двете страни и т.н.

Всички тези елементи са част от дизайна и са силно индивидуални. Важно е вратата да запази характеристиките си за дълъг период от време. Иначе се стига до момент, в който тя трябва скоро да се сменя", обясни инж. Главчовски.

Той даде пример с избора на вратите за баня. "Понякога клиентите се чудят дали те трябва да са в унисон с останалите врати от интериора, за да се запази общият дизайн. Но може това невинаги да е най-добрият избор", коментира инж. Главчовски и обясни, че има метални врати, които изглеждат като направени от дърво и са подходящи са малки бани с висока влажност.

Слагането на обикновена дървена врата там би било компромисно решение, тъй като често те се повреждат при такива условия.


"В крайна сметка, клиентът трябва да определи кое е най-важното за него - дизайн, сигурност, шумоизолация. В повечето случаи тези качества са съвместими, но всичко опира до бюджета и цената. В момента тендецията е да се търсят по-изчистени врати, като все повече клиенти поръчват кантове с цвят, различен от този на вратата. Това "грабва окото" и стои красиво", каза още управителят на Хьорман.

По думите му популярен става и дизайнът на вратите с т. нар. тапетен вид, което означава, че когато е затворена, тя почти не се откроява от стените и се виждат само кантовете ѝ.

Той коментира и предимствата на стъклените врати, които са част от тенденцията за налагането на новоиндустриалния стил в интериорния дизайн. Задачата им е да направят едно голямо помещение малко по-уютно, но то да запази индустриалния си дух.

"Това е едно от предизвикателствата - да не стане грубо, но и да не бъде твърде "ефирно". Да си личи, че има преграда, но тя да дава възможност за изглед и към другите части на помещението. За нас в Хьорман приоритетът винаги е бил вратите да са здрави и функционални и веднага след това - да има дизайн в тях", заяви инж. Главчовски.

Той обърна внимание и на темата, свързана с автоматизация на интериорните врати. Той обясни, че има различни видове автомати, които се вграждат и свързват касата с платното на вратата. Обикновените просто затварят вратата, след като тя се отвори, но има и такива, които могат да реагират на електронен сигнал за отваряне.

"Моите очаквания бяха, че в този сегмент ще има по-голямо търсене заради пандемията и заради целта за ограничаване на физическия контакт с ръцете. Те са важни и за хората с увреждания, които на запад са основна целева група.

При нас, за съжаление, чисто по икономически причини, не е точно така. Автоматизираните врати се използват и в заведенията, за да улеснят сервитьорите, тъй като ръцете им са постоянно заети", каза още инж. Главчовски.

"Домът на бъдещето е нещо, което ще се случи в бъдещето и това е нещо, което навярно ще направят следващите поколения. Ние обаче живеем в настоящето и нашата основна задача е да ги образоваме, така че да взимат верните решения, които да им помагат в бъдеще", коментира управителят на Хьорман България.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...