Eжедневни неща, които не са толкова безобидни, колкото си мислехме

Eжедневни неща, които не са толкова безобидни, колкото си мислехме

Всеки ден ставаме свидетели на нови открития, чувстваме се наистина добре с тях и използваме повечето от тях, без дори да се замисляме. За съжаление, когато се използват по неправилен начин, някои от тях лесно могат да навредят на здравето ни.

Ето няколко такива:

Памучни чанти

Ако използвате редовно една и съща памучна чанта, най-вероятно е много мръсна. Използваме ги като алтернатива на найлоновите торбички, но те се нуждаят от различен подход.

Повечето хора признават , че никога не са прали чантите си за многократна употреба и това е грешка. Остатъците от храни като месо, риба, плодове и зеленчуци неизбежно водят до развитие на опасни микроорганизми, затова е добре да я перете поне веднъж седмично.

Възглавници и матраци с мемори пяна

Тези матраци и възглавници се огъват под тежестта ви и след това възстановяват формата си. По този начин се поддържат шията, главата и цялото тяло. В зависимост от позицията, в която човек спи, той се нуждае от различни видове матраци и възглавници. Ето защо е важно да направите правилния избор, в противен случай ще имате лош сън и болки.

Имайте предвид,че някои възглавници с мемори пяна запазват телесната топлина. Ако спите с някой друг в едно легло, матракът, който е добър за гърба ви, може да е лош за човека до вас или обратното.

Дантелено бельо

Добре изглеждащото бельо крие много опасности. Много често дантеленото бельо причинява дразнене или притиска нежната кожа твърде силно. Освен това синтетичните тъкани, коприна и полиестер задържат топлината и влагата, което създава добра среда за бактерии.

В идеалния случай всеки сантиметър от бельото трябва да бъде изработен от памук или поне да има памучна подплата.

Мокри кърпички

Влажните кърпички изглеждат много практични и са много удобни за носене със себе си. Но има някои проблеми. Влажните кърпички разпространяват бактерии, ако избършете няколко повърхности с една и съща кърпа. Така че, ако трябва да направите малко почистване, по-добре е да използвате вода и сапун.

Памучни тампони за грим

Памучните тампони ни помагат да премахнем грима или да нанесем козметични продукти върху лицата си. Но може би сте забелязали, че памукът абсорбира повече течности, отколкото разпределя. Освен това, памучният тампон може да бъде абразивен за нежната кожа.

 

Йонизатори за въздух

Йонизаторите на въздуха са много популярни сред хората, които се грижат за въздуха в домовете си и за здравето си. Производителите твърдят, че тези устройства могат да унищожат вирусите и бактериите и да подобрят как се чувстваме. Но има и някои недостатъци.

Проучванията показват, че йонизаторите наистина  намаляват наличието на някои лоши органични съединения във въздуха, но в същото време те могат да увеличат количеството ацетон и етанол във въздуха. Тези съединения могат да раздразнят очите, носа и гърлото. За да избегнете тези рискове, е по-добре да използвате пречистватели на въздух с филтри и без йонизация.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...