Кухненски предмети, които често се забравят при почистване (и са мръсни)

Кухненски предмети, които често се забравят при почистване (и са мръсни)

По време на голямото почистване върху нас се стоварват толкова много неща, че често забравяме за почистването на тази или онази зона. Особено в  кухнята, в която има много неща като съдове, дъски, дребни уреди и други предмети, на които не обръщаме достатъчно внимание.

Ето кои са някои от тях.

1. Вътрешността на малките домакински уреди

Със сигурност във вашата кухня има малки домакински уреди, които постоянно забравяте за почиствате. Това за чайници, кафемашини, тостери, гофретници и други устройства, които може да изглеждат доста чисти отвън, но ако погледнете вътре, ще останете шокирани. Трохите, тънък слой въглеродни отлагания, котлен камък и други замърсители трябва да бъдат отстранени навреме.

Например, чайник може да се почисти чрез вряща вода с лимонена киселина в нея, трохите трябва да се изтръскат от тостера и стените трябва да се измият с влажна кърпа, а подвижните елементи трябва да се извадят. Също така не забравяйте за микровълновата печка – ако не покривате съдовете, които претопляте в нея, със специален капак, бъдете готови за натрупване на голям брой мазни петна по стените й. Ако мислите за малки домакински уреди всеки път по време на общо почистване, определено няма да ви се налага да прибягвате до помощта на агресивни почистващи препарати.

2. Филтър за вода или кана

Предвид качеството на водата, която тече от чешмата, изобщо не е изненадващо, че повечето хора избират да си вземат кана. Но не забравяйте редовно да миете каната, защото по стените й остават отлагания. Също така, не забравяйте да сменяте филтърните касети на всеки два до три месеца, в противен случай те няма да са полезни.

3. Пластмасови кутии

Ако сте свикнали да носите обяд със себе си на работа, пластмасовите кутии са истински спасители. Но да ги измиете заедно с обикновените съдове, не е достатъчно. В зависимост от това колко често използвате кутии, те трябва да се изплакват обилно веднъж месечно с горчица на прах. Отстранява наведнъж дори упоритите мазнини и неутрализира неприятните миризми. Що се отнася до агресивните почистващи препарати, по-добре е да не ги използвате, тъй като повърхността е в контакт с храна.

4. Стъклени чаши

По отношение на поддръжката стъклените съдове са също проблематични. С течение на времето те също губят вида и блясъка си. За да върнете блясъка на стъклените съдове, опитайте да ги почиствате със сода за хляб и студена вода на всеки два до три месеца. Избягвайте врялата вода, тъй като това също може да причини помътняване на чашите.

5. Буркани за декантирани продукти

 

За да поставите нещата в ред веднъж завинаги в кухнята, както и да украсите интериора на стаята, дизайнерите съветват да купувате красиви буркани за съхранение, чай, кафе, зърнени храни, брашно, тестени изделия. Те изглеждат страхотно на отворени рафтове и могат да бъдат стилен акцент, ако желаете. Но не е достатъчно да слагате продукти в тях, тъй като запасите се подновяват. Ако забравите да ги измиете, капаците се покриват със слой прах и стените избледняват. Затова всеки път, когато поставите нова порция зърнени храни в буркана, изплакнете добре съдовете с препарат.

6. Дъски за рязане

Смятаме, че ежедневното миене заедно с чаши и чинии ще бъде достатъчно за дъските за рязане, но в действителност това не е така. Веднъж на две до три седмици, независимо колко често ги използваме, дъските трябва да се почистват старателно с помощта на специализирани продукти. Това е важно по две причини. Първо, частиците от сурово месо или риба се отлагат в микродраскотини и следователно не могат да се измият с обикновен препарат за миене на съдове. На второ място, всякакви продукти оставят миризми върху дъските, които впоследствие се смесват един с друг. Ето защо се нуждаят от редовно почистване и дезинфекция.

7. Кухненски абсорбатор и неговата скара

Това е едно от най-мръсните места не само в кухнята, но и в целия апартамент. Върху решетката му се утаяват прах, мръсотия, мазнини и други замърсители. Ако често използвате печката, тогава аспираторът трябва да се мие поне веднъж месечно. Извадете решетката, накиснете я в разтвор от препарат и оцет, след което изплакнете добре с топла вода. Колкото по-рядко забравяте да извършите тази процедура, толкова по-малко микроби и вируси ще се съберат в абсорбатора и след това ще се разпространят из цялата стая.

 

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...