Как да изберем дъска за рязане

Как да изберем дъска за рязане

Изборът на дъска за рязане не е толкова важен, колкото изборът на кухня, но също така отнема време и разбиране от какво всъщност се нуждаете. То как да направите правилния избор

Дърво

Ако сте почитатели на здравословен начин на живот и всичко естествено, обърнете внимание на дървените дъски. Те са изработени от различни дървета, но е по-добре да изберете масив: орех, череша, акация или хвойна. Дървото, както всички естествени материали, остарява красиво, така че не е нужно да криете дъската: можете да я използвате за сервиране на маса и, ако е необходимо, като поставка за горещи съдове, дори като стилна декорация за вашата кухня.

Дървените дъски са идеални за рязане на хляб и салати, но не са подходящи за рязане на месо, риба и морски дарове, тъй като дървото абсорбира миризми. Освен това месото и рибата преди готвене може да съдържат бактерии, които ще направят хляба, нарязан на една и съща дъска, опасен за здравето. Какъв извод може да се направи от това? Купуваме красива дървена дъска с форма, която отговаря на дизайна на вашата кухня и не режете нищо на нея освен хляб, сирене и зеленчуци.

Пластмаса

Въпреки че смятаме, че евтините пластмасови дъски са излишни в модерната кухня, ако сте любител на месото, тогава не можете без професионална пластмасова дъска - най-добре е да режете месо и птици върху нея. Пластмасата се почиства лесно, ако е необходимо, може да се накисне във вода с препарат (което не може да се направи с дървена дъска) или да се измие в съдомиялна машина; не затъпява ножовете (за разлика от стъклената дъска) и не абсорбира миризми. Разбира се, пластмасата има и своите недостатъци: пластмасовата дъска бързо се надрасква и губи външния си вид, не може да се постави на масата като елемент за сервиране, не може да се постави горещ съд върху нея.

 

Стъкло и стъклокерамика

Стъклената дъска е доста непрактична покупка, тъй като такива дъски имат по-малко предимства, отколкото недостатъци. Стъклото е добро, защото е лесно за почистване и не абсорбира миризми, така че можете да режете месо и риба върху него. Но когато ножът влезе в контакт със стъклената повърхност, ще се чуе неприятно дрънкане, а самите ножове се затъпяват и ще трябва да се заточват след всяка употреба. Най-доброто приложение, което можете да намерите за стъклената дъска, е да я използвате за сервиране на сладкиши или плодове.

 

Камък

Днес на пазара има много дъски за рязане от камък, но в повечето случаи говорим за изкуствен камък, тоест композитен материал, който е направен от частиици естествени минерали и полиестерни смоли. Дъските, изработени от изкуствен камък, могат да имат различни форми и много ефектен дизайн, но по отношение на техните работни свойства, такава дъска прилича на пластмаса: може да се мие и в съдомиялна машина, не затъпява ножовете. За разлика от пластмасовите дъски, които бързо губят външния си вид поради надраскване с нож, дъската от изкуствен камък може да се полира и ще бъде като нова.

Дъска от естествен камък - най-често мрамор, понякога гранит - се използва изключително за сервиране. На такава дъска е идеално да сервирате закуски на масата - от суши до сирене, но не се препоръчва да я миете често, най-добре е да я избършете с влажна кърпа. Измиването в съдомиялна машина е изключено.

След като претеглите всички плюсове и минуси, най-вероятно ще стигнете до извода, че не се нуждаете от една дъска за рязане, а няколко. И е правилно! Експертите съветват да купувате поне три: една за хляб, втора за зеленчуци и гастрономия и трета за сурово месо и риба.

Е, тогава всичко зависи от вашите предпочитания и желание да готвите у дома.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...