Как да изберем дъска за рязане

Как да изберем дъска за рязане

Изборът на дъска за рязане не е толкова важен, колкото изборът на кухня, но също така отнема време и разбиране от какво всъщност се нуждаете. То как да направите правилния избор

Дърво

Ако сте почитатели на здравословен начин на живот и всичко естествено, обърнете внимание на дървените дъски. Те са изработени от различни дървета, но е по-добре да изберете масив: орех, череша, акация или хвойна. Дървото, както всички естествени материали, остарява красиво, така че не е нужно да криете дъската: можете да я използвате за сервиране на маса и, ако е необходимо, като поставка за горещи съдове, дори като стилна декорация за вашата кухня.

Как да изберем дъска за рязане

Дървените дъски са идеални за рязане на хляб и салати, но не са подходящи за рязане на месо, риба и морски дарове, тъй като дървото абсорбира миризми. Освен това месото и рибата преди готвене може да съдържат бактерии, които ще направят хляба, нарязан на една и съща дъска, опасен за здравето. Какъв извод може да се направи от това? Купуваме красива дървена дъска с форма, която отговаря на дизайна на вашата кухня и не режете нищо на нея освен хляб, сирене и зеленчуци.

Пластмаса

Въпреки че смятаме, че евтините пластмасови дъски са излишни в модерната кухня, ако сте любител на месото, тогава не можете без професионална пластмасова дъска - най-добре е да режете месо и птици върху нея. Пластмасата се почиства лесно, ако е необходимо, може да се накисне във вода с препарат (което не може да се направи с дървена дъска) или да се измие в съдомиялна машина; не затъпява ножовете (за разлика от стъклената дъска) и не абсорбира миризми. Разбира се, пластмасата има и своите недостатъци: пластмасовата дъска бързо се надрасква и губи външния си вид, не може да се постави на масата като елемент за сервиране, не може да се постави горещ съд върху нея.

 Как да изберем дъска за рязане

Стъкло и стъклокерамика

Стъклената дъска е доста непрактична покупка, тъй като такива дъски имат по-малко предимства, отколкото недостатъци. Стъклото е добро, защото е лесно за почистване и не абсорбира миризми, така че можете да режете месо и риба върху него. Но когато ножът влезе в контакт със стъклената повърхност, ще се чуе неприятно дрънкане, а самите ножове се затъпяват и ще трябва да се заточват след всяка употреба. Най-доброто приложение, което можете да намерите за стъклената дъска, е да я използвате за сервиране на сладкиши или плодове.

 Как да изберем дъска за рязане

Камък

Днес на пазара има много дъски за рязане от камък, но в повечето случаи говорим за изкуствен камък, тоест композитен материал, който е направен от частиици естествени минерали и полиестерни смоли. Дъските, изработени от изкуствен камък, могат да имат различни форми и много ефектен дизайн, но по отношение на техните работни свойства, такава дъска прилича на пластмаса: може да се мие и в съдомиялна машина, не затъпява ножовете. За разлика от пластмасовите дъски, които бързо губят външния си вид поради надраскване с нож, дъската от изкуствен камък може да се полира и ще бъде като нова.

Дъска от естествен камък - най-често мрамор, понякога гранит - се използва изключително за сервиране. На такава дъска е идеално да сервирате закуски на масата - от суши до сирене, но не се препоръчва да я миете често, най-добре е да я избършете с влажна кърпа. Измиването в съдомиялна машина е изключено.

След като претеглите всички плюсове и минуси, най-вероятно ще стигнете до извода, че не се нуждаете от една дъска за рязане, а няколко. И е правилно! Експертите съветват да купувате поне три: една за хляб, втора за зеленчуци и гастрономия и трета за сурово месо и риба.

Как да изберем дъска за рязане

Е, тогава всичко зависи от вашите предпочитания и желание да готвите у дома.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...