Избор на масичка за кафе: как да избегнем грешки

Избор на масичка за кафе: как да избегнем грешки

Намирането на масичка за кафе може да изглежда лесна задача, но съвсем не е така. Вижте някои от най-честите грешки, които често допускаме при избора на маса за всекидневната.

Грешка №1: прибързана покупка

Често се случва, когато видите красив модел в магазин или в Instagram, веднага искате същата за себе си и се втурвате да купувате. Една необмислена стъпка може да доведе до факта, че няма да използвате масата и тя ще се превърне в обемист предмет, който ще бъде по-скоро пречка, отколкото полза.

 

Много по-разумно е първо да прецените колко често и за какво точно ще използвате холната си маса. Обичате ли да вечеряте пред телевизора, докато седите на дивана? Тогава може би имате нужда от по-висок модел. Или просто имате нужда някъде да поставите чаша за кафе и  книга? Тогава ще бъде достатъчна странична маса или табуретка. Или искате да покажете вашите красиви вази и предмети за декорация? Тогава моделът трябва да е достатъчно впечатляващ, за да побере цялата ви колекция, но в същото време да не „запушва“ самите експонати с дизайна си. И ако имате нужда от маса само в случай на приемане на гости, можете ли просто да я замените с маса за сервиране на колела? Винаги основавайте избора си на масичка за кафе на действителните си нужди, а не на това колко добре изглежда всичко на снимка.

 Грешка №2: грешен размер

Друга често срещана грешка е превишаването на размера на модела. Голяма масичка за кафе или група маси може да е твърде обемиста за малка всекидневна. И напротив, твърде малък модел в голяма всекидневна ще бъде нефункционален, тъй като е малко вероятно да побере всичко необходимо.

Когато избирате холна маса, винаги се съобразявайте с размерите на хола и прилежащите мебели. В просторна всекидневна с голям диван или група дивани би било подходящо да използвате голяма маса или група маси. За малки всекидневни изберете компактни модели със стъклени плотове (те визуално изглеждат по-леки). Също така винаги трябва да има проход между дивана и масата, за да не пречи на свободното движение.

 

Грешка №3: неправилна височина

Коленете опират до плота, вазата блокира телевизора - тези и много други дребни проблеми, свързани с грешния избор на височина на масичката за кафе, могат значително да развалят почивката ви в хола. Ето защо е важно да обмислите този въпрос предварително.

Ниската масичка за кафе е елегантно решение за всекидневната, особено ако я украсите с красив натюрморт или ваза с аранжировка от цветя. Тази опция обаче абсолютно не е подходяща за вас, ако ще вечеряте пред телевизора или ако в къщата има малки деца или животни, които постоянно ще се катерят на масата Има едно просто правило: изберете масичка за кафе приблизително на същата височина като седалката на дивана - и тогава тя ще бъде подходяща за повечето ежедневни нужди.

Грешка #4: грешен материал

Когато избирате маса за всекидневната, обърнете внимание на материала, който пряко зависи от това как и за какво ще я използвате. Има много хубави модели от лъскав метал, но острите ъгли и гланцът, който показва всички щампи, не е най-добрият вариант за семейства с малки деца. А огледалното стъкло и черният лак са за тези, които планират да ядат пица и чипс с бира на тази маса, докато гледат телевизионни предавания. В крайна сметка неизбежните мазни петна не са най-добрата декорация за всекидневна.

Мрамор, полиран метал и огледално стъкло са добри варианти за тези, които са готови постоянно да се грижат за повърхността и да я поддържат в добро състояние. Но това не е най-добрият вариант за семейства с малки деца, като стъклени модели. По-практично решение е холна маса от дърво, ламинат или акрил, която се почиства лесно.

 

Грешка №5: избрана е грешна форма

Има много модели маси за кафе: кръгли, квадратни, правоъгълни, многоъгълни ... И кой ще бъде за вашата всекидневна, вие решавате! Всъщност изборът на правилната форма не е толкова лесен, колкото изглежда на пръв поглед. За да се окаже, че интериорът е балансиран, важно е да не правите грешка.

Кръглите и овални маси за кафе ви позволяват да направите интериора по-малко строг, по-приветлив и домашен и да балансирате правоъгълни и квадратни предмети. От своя страна правоъгълните и квадратните маси изискват повече пространство и подчертават строгите линии на стаята.

За голяма група дивани с два дивана един срещу друг е по-подходяща правоъгълна маса. Кръглият, напротив, изглежда по-добре с диван и фотьойл с пуф (или шезлонг). Компактната масичка е добър вариант за малка всекидневна, където всеки квадратен сантиметър е от значение, а квадратната е за излагане на красиви натюрморти и декоративни композиции.

 

Грешка №6: грешно местоположение

И накрая, друга често срещана грешка е да поставите масичката за кафе твърде далеч от дивана. Това означава, че трябва да ставате винаги, когато трябва да оставите чаша, да вземете списание или да поставите дистанционното на телевизора на масата. Много е неудобно.

Правоъгълна маса пасва идеално между два дивана, особено ако са леко заоблени. Не забравяйте да го поставите по такъв начин, че да е удобно да го приближите от всички страни.

Тази грешка се поправя най-лесно! Преместете масата по-близо до дивана, така че да е лесно достъпна от мястото, където обикновено седите и направете времето си във всекидневната възможно най-удобно!

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...