Интериорни грешки, които правят голям апартамент да изглежда тесен

Интериорни грешки, които правят голям апартамент да изглежда тесен
Източник: unsplash.com

Малките апартаменти напоследък са по-скоро модел, отколкото изключение от правилото. Няма достатъчно място за съхранение, пространство за маневри и като цяло изглеждат претрупани, дори ако има само необходимия минимум мебели. Сега си представете, че същото усещане се развива и когато се озовете в просторен апартамент. Причина за това са някои грешки, които често неволно се допускат

Грешки при декорирането на малък апартамент

Дизайнери обясняват защо е безмислено да играем на сигурно (в никакъв случай бяла боя!), когато декорираме малка стая...

11/11/2015

Ето няколко такива:

Грешка 1: Претрупвате стените

5 грешки, които допускаме при обзавеждане на кухнята

Кухнята е едно от най-важните места в дома. Там прекарваме голяма част от времето си, събираме се със семейството, сп...

12/04/2016

Дизайнерите винаги подчертават, че стените не трябва да остават празни, в противен случай стаята ще изглежда скучна. Въпреки това не прекалявайте с картини, рафтове, плакати. Основна цел е да намалите контраста между мебелите и стените с правилното произведение на изкуството, което прави стаята да изглежда по-стилна и хармонична.

• Ако апартаментът не се отличава с по- големи размери, изберете една, максимум две, картини за всяка стая.
• Рамките трябва да са широки, тъй като за разлика от тесните рамки те създават усещане за лекота и простор.
• Искате ли да поставите както картини, така и окачени рафтове на стената? Разделете мислено съществуващата повърхност на три равни хоризонтални части. Изкуството трябва да е по-близо до долната трета, а рафтовете да са по-близо до горната. Това ще направи стените да изглеждат по-високи, а стаята по-голяма.

Грешка 2: Забравяте за килима

Много хора изпитват смесени чувства към килима. Някой го отказват, считайки го за прахоуловител, който изяжда ценни квадратни метри. И някой не може да си представи апартамента без този уютен елемент. Все пак основната му функция е да обвърже всички детайли от интериора заедно. Можете да го проверите, като поставите в центъра на хола килим, който съответства на размера и цветовата схема - стаята веднага ще искри с нови цветове.

Грешка 3: Прекалявате с растенията

Тук има две крайности: или собствениците напълно изоставят стайни цветя, тъй като не искат да се грижат за тях, или правят джунгла, която изпълва целия апартамент и го прави невероятно тесен. Ако имате много саксии с растения, опитайте се да ги разпределите равномерно в целия апартамент. Основното е да се вземат предвид характеристиките на конкретни растения. Например, бегонията спокойно се адаптира към висока влажност и дори може да живее в баня, но драцената се нуждае от слънчева светлина. Също така, помислете до какъв размер ще порасте цветето, което сте купили. Често има ситуации, когато те са разчитали на малко стайно растение, но в крайна сметка са получили огромно дърво.

Грешка 4: Поставяте твърде голям диван

Диванът се счита за централната част на интериора, що се отнася до хола, но това изобщо не означава, че той трябва да заема 50% от стаята. Не забравяйте, че стаята е предназначена и за други мебели, например масичка за кафе, стелаж, стойка за телевизор. Затова вместо диван с голям размер, можете да вземете по-малък модел и фотьойл. Такъв комплект изглежда по-удобен и компактен.

Грешка 5: Тапет с малък шаблон

На пръв поглед може да изглежда, че ако стаята е малка, тапетите с голям печат само ще влошат проблема. Дизайнерите обаче имат различно мнение: малък модел визуално прави стаята по-малка, а голям, напротив, разширява пространството. Имайте предвид, че шарката на тапета трябва да е еднаква на всички стени, затова се уверете, че моделът е изрязан симетрично.

Грешка 6: Всички стени са в бяло

Бялото може да увеличи пространството, да добави въздух и лекота към него, но само ако в помещението има достатъчно естествена светлина. Ако прозорците са обърнати към северната страна, резултатът е безлика стая, която прилича на болнично отделение и потиска със своята неестествена белота.

Ето защо, ако решите да боядисате стените в този конкретен цвят, не забравяйте да изберете боя въз основа на местоположението на стаята. Например, ако прозорците са обърнати на юг, са подходящи светли нюанси и бяло, на север - меки тъмни тонове, на запад - розови нюанси, на изток - хладно сиво.

Можете да играете с бели нюанси или да направите една акцентна стена - това ще ви помогне да освежите интериора и да го направите по-малко стерилен.

Грешка 7: Увличате се с цветни акценти

Дизайнерите често казват, че интериор, който използва няколко цвята, изглежда много по-интересен. Трябва обаче да се има предвид, че контрастът между избраните нюанси не трябва да е прекалено силен. Най-лесният и най-добрият вариант е да изберете един цвят и да играете с неговите нюанси. Това се отнася не само за декорацията на стени, подове, тавани, но и за мебели, текстил и декор. Резултатът е по-отворен и ефирен интериор.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...