Печеливши правила за декориране, които работят във всеки интериор

Печеливши правила за декориране, които работят във всеки интериор
Източник: unsplash.com

Понякога и най-стилният ремонт не може да ви даде онова усещане за красота и комфорт, към което всеки собственик на апартамент се стреми. В този случай на помощ идва декорът. Ето защо предлагаме различни правила за декориране, които ще ви помогнат да създадете идеалния интериор.

Как да декорирате евтино дома си

Има дни, в които изпитваме нужда да променим нещо в дома си. Да разместим или да придадем нова атмосфера. След плащан...

17/02/2016

Правило 1: Запълване на интериора с текстури

Изборът на мебели и довършителни материали далеч не е най-важното нещо в дизайна. Много е важно да се обърне внимание на текстурата. Помислете за комбиниране на различни повърхности и материали. Например, можете да изберете лъскав плот и да го поставите близо до матова стена. Или поставете килим с дълъг косъм близо до диван с велурена тапицерия. Одеялата, завесите и възглавниците също могат да бъдат изработени от различни материи. Колкото по-силни са разликите, толкова по-изгодно ще изглежда стаята.

Грешки при декорирането на малък апартамент

Дизайнери обясняват защо е безмислено да играем на сигурно (в никакъв случай бяла боя!), когато декорираме малка стая...

11/11/2015

Правило 2: Добавяне на картина

Картините могат да добавят изразителност и дълбочина на интериора. Те не само ще запълнят празнотата на стените, но могат да се превърнат в ярък акцент в стаята. При избора на платно можете да изберете картини, които ще създадат контраст с интериора или платна, които отговарят на стила на стаята.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Home Decor Inspiration (@_designhomedecor)

Например, ако вашият апартамент е декориран в духа на минимализма, тогава черно-белите снимки на природата и градовете ще бъдат страхотна украса на стаите. Що се отнася до класическия интериор, тук можете да отидете в обратната посока и да окачите ярка картина в кубистичен стил на стената.

Правило 3: Промяна на геометрията на прозорците с помощта на завеси

Удивително е как обикновените завеси могат да променят усещането на един прозорец. Ако е малък, закачете корниза на 15-20 см над отвора на прозореца. По този начин можете визуално да го разтегнете.

Съвет: Красиви гънки можете да постигнете, като изберете пердета, които са по-дълги или по-широки от необходимото. Тази опция е подходяща за хора, които обичат да украсяват интериора с текстил.

Правило 4: Стремете се към простота и прави линии

Създаването на елегантен, лек и красив интериор е много просто. Достатъчно е да се даде предпочитание на правите линии и семпли форми. Не се набиват на очи, което означава, че не омръзват с времето. В такъв интериор можете постоянно да експериментирате с интересни текстури и ярки нюанси, без да се страхувате да прекалите.

Правило 5: Цветова комбинация в съотношение 60-30-10

Ако се притеснявате да не изберете грешен цветови баланс в интериора, изберете три нюанса, като първият трябва да е основен, вторият да е допълнителен нюанс, а третият да е акцентиращ.

Основният цвят трябва да покрива приблизително 60% от площта на помещението. Например таван, големи мебели (диван, гардероб) и три стени. Допълнителното трябва да заема около 30%, това може да бъде акцентна стена, завеси или килим. Колкото до последния цвят, в неговите нюанси се подбират аксесоари като рафтове, възглавници, вази и други.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Home Decor Inspiration (@_designhomedecor)

Правило 6: Празни стени

Не е необходимо да украсявате стените с декоративни елементи. Снимките, картините и аксесоарите не изглеждат подходящи във всеки интериор, особено ако прекалявате. За да украсите повърхности, можете да използвате техника, наречена „акцентна стена“. Просто боядисайте една от стените с контрастен цвят, който наистина харесвате и подхожда на цялостния декор на стаята. Например, ако в стаята преобладават сини мебели, тогава една от стените може да бъде боядисана в същия нюанс, при условие че останалите повърхности имат неутрална цветова схема.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Home Decor Inspiration (@_designhomedecor)

Правило 7: Промяна на сезонните подробности

 

 

За да не стане интериорът скучен и да изглежда свеж и интересен през цялата година, правете промени в него според времето на годината. Например, можете да редувате зимни и летни завеси - за горещия период са подходящи текстилни изделия в червени, жълти, оранжеви цветове и техните нюанси, а за студените месеци - сини, лилави, тюркоазени. В допълнение към завесите можете да смените одеяла за диван и калъфки за възглавници. Ако в апартамента има много вази, променете съдържанието им в зависимост от сезона. Можете също така да актуализирате композицията на снимки и плакати, които са разположени на стената ви, или да поставите други килими.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от MinimalistDesign. (@minimalistics.designs)

Правило 8: Използвайте нечетен брой орнаменти и аксесоари

Според специалистите човек много по-добре възприема нечетен брой аксесоари или орнаменти в интериора. Например три снимки на един рафт ще изглеждат по-добре от две. Същата ситуация е например с шарките. Опитайте се да не прекалявате с тяхното количество и не забравяйте, че пропорциите на моделите трябва да са различни един от друг. Оставете едното да заеме голямо пространство, а другото ще го засенчи.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...