8 грешки, които ни дадоха незаменими ежедневни неща

Гениалните неща се случват случайно 

513

Понякога полезните неща, които повечето хора използват всеки ден, са измислени напълно случайно. Но се оказва, че без тях животът ни би бил немислим.

11 изобретения за баня, от които не знаехте, че имате нуждаНо веднъж щом ги пробвате няма да можете без тях

Вижте кои са тези неща, за които дори не подозирахме колко случайни са открити.

Hoermann.bg | Врати за дома и индустрията

1. Незалепващо покритие

10 технологични изобретения, които ще трансформират кухнята виУмната кухня влиза в дома ви

Политетрафлуоретилен (тефлон) е материал, който днес се използва широко в ежедневието и технологиите. Най-известният пример за използването на тефлон е незалепващо покритие на тиганите. Материалът е открит случайно през 1938 г. от 27-годишния химичен учен Рой Плункет. Ученият случайно обръща внимание на факта, че газообразният тетрафлуоретилен, инжектиран в цилиндри под налягане, спонтанно полимеризира. Още през 1941 г. Kinetic Chemicals патентова новото изобретение.

2. Стикери

Един от най-полезните аксесоари за канцеларски материали, възникнали благодарение на бъг. През 1968 г. химикът Спенсър Силвър се опитва да създаде нов вид супер надеждно лепило.  Резултатът е, че създава вещество със строго противоположни качества. Новото лепило поддържа материалите много слаба, а освен това бързо изсъхва на въздух. Изобретението е използвано едва през 1973 г., когато Артър Фрай, колега на Силвър, започва да използва лепилото си за фиксиране на бележки. През 1980 г. се появяват познати на всички стикери.

3. Предпазно стъкло

Предпазното стъкло е открито случайно, когато през 1903 г. химикът Едуард Бенедикт случайно изпуска стъклена чаша покрита с филм от целулозен нитрат. Химикът се изненадва от факта, че стъклото се напуква, но не се разпада на остри парчета стъкло.

4. Микровълнова фурна

Днес в почти всяка кухня има микровълнова фурна, но малко хора знаят, че този домакински уред е създаден напълно случайно. През 1945 г. Пърси Спенсър работи върху нов радар и експериментира с магнетрон. По време на експериментите физикът забелязал, че шоколадът в джоба му се стопява. Ученият веднага предполага, че неговото устройство е виновно. След това той се опита да направи пуканки с негова помощ. Така се появява първата микровълнова печка.

5. Пластмаса

По ирония на съдбата пластмасата, която днес причинява голяма вреда на околната среда, първоначално е била замислена като нещо, което би минимизирало потреблението на природни ресурси. Открита е през 1869 г. от Джон Хаят, след като фирма от Ню Йорк поиска да намери заместител на слонова кост за производството на топки за билярд.

6. Супер лепило

Създадено е случайно през 1942 г. от американския химик Хари Кувър. Всъщност ученият е търсел нови прозрачни пластмаси, за да създаде оптични мерници. В хода на експериментите той получи веществото цианоакрилат, което в началото за Кувър е абсолютно безполезно. Едва през 1951 г. разработчиците на кабините на самолети обръщат внимание на факта, че цианоакрилатът лепи различни неща със страшна сила.

7. Неръждаема стомана

За първи път неръждаемата стомана е получена от френския учен Леон Жилет през 1904 г., когато смесва различни стоманени сплави. Тогава обаче ученият игнорира невероятните антикорозионни свойства на материала. Потенциалът на работата на Жилет е разкрит едва през 1912 г., благодарение на усилията на металурга Хари Брили.

8. Защитна опаковка

Още едно гениално нещо, което се е появило абсолютно случайно. Създателите са Алфред Филдинг и Марк Чаван, които през 1957 г. се опитват да създадат нов тип тапет от пластмаса с помощта на термосвиваема машина. На изхода от апарата се получи пластмасов лист с много мехурчета. Новата "мека пластмаса" е оценена едва през 1960 година. Това се случва, когато IBM търси опаковъчен материал за транспортиране на компютърни компоненти.

16 супер изобретенияКоито ще поискате да имате  
Сподели: