5 грешки, които допускате, когато пренареждате мебели

5 грешки, които допускате, когато пренареждате мебели
Източник: Идеи БГ

Независимо дали току-що сте се преместили в нов дом или искате да промените стаята, е важно да знаете къде да разположите мебелите. И макар да изглежда лесна за изпълнение задача, съвсем не е така когато имате стаи с различни размери или се опитвате да обзаведете пространство с неудобна форма. 

Сгъваеми мебели за малки жилища

Оптималното използване на пространството се превръща в необходимост, когато става въпрос за малки домове. За тях са и...

30/12/2015

Затова, ако искате да дадете на стаите си перфектното оформление, избягвайте тези 5 грешки, когато пренареждате мебелите.

1. Бутате мебели до стени

Стол без крака и още нестандартни мебели

Ако сте се изморили от стандартно изглеждащи мебели, можете да видите тези творения, които са всичко друго, но не и с...

07/10/2015

Въпреки че може да изглежда практично, ако искате малката стая да изглежда по-голяма, приближаването на мебелите до стените не е най-доброто решение. Според експерти винаги трябва да давате на мебелите място да дишат, оставяйки няколко сантиметра пространство от стената.

Експертите предлагат мебелите да се поставят по диагонала, а не срещу стените. Това ще добави повече баланс към стаята, като същевременно ще създаде ценно пространство.

2. Забравяте за зоните за разговор

По същия начин, когато подреждате мебелите в хола, имайте предвид зоните за разговори. С други думи, можете ли да чуете или говорите с някого, без да се налага да се навеждате напред или постоянно да въртите врата си? Ако отговорът е не, вероятно сте наредили мебелите погрешно.

Идеалният начин да подредите дивани и столове е да се уверите, че са обърнати един към друг до известна степен, а не обърнати настрани. Това създава по-интимно пространство за разговори или общуване, без да се налага да викате през стаята.

3. Не мислите за потока от „трафик“

Друга грешка, която правим, когато пренареждаме мебелите, е да не обмисляме как хората ще маневрират около тях. Винаги оставяйте достатъчно място или чиста пешеходна пътека, за да могат хората да минават през стаята, без да се налага да навигирате около нещата. 

 

4. Имате твърде много мебели

Както се казва, по-малкото е повече — и същото важи и за подреждането на мебелите. Избягвайте да тъпчете всичко в една стая, когато пренареждате мебелите, и използвайте по-малко части. Това ще направи стаята по-просторна и по-малко натоварваща. Например, в малки стаи като спалня, винаги е най-добре да започнете с най-важното (легло, гардероб, скрин и т.н.), преди да добавите повече към него. Освен това, ако ви липсва място, вертикалните мебели заемат по-малко място от по-широките мебели или помислете за вградени гардероби, за да рационализирате интериора си.

5. Блокирате светлината

Естествената светлина е толкова важна във всяка стая и може моментално да повдигне настроението ни. Въпреки това, често срещана грешка е блокиране на прозорци или закриване на светлината с гигантски мебели. Когато източникът на светлина е блокиран, може да направи стаята да изглежда малка и тясна.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...