10 грешки, които пречат на дома ви да изглежда добре

И как да ги преодолеете

9080

Разхвърляността е наш враг и често, колкото и да се опитваме, все не можем да се справим с нея. Ето кои са най-често допусканите грешки, които пречат на организацията и подредбата в дома ни.

Скривате аматьорски рафтовете

Имате открити рафтове, които сте прикрили зад завеси. Ефектът обаче е чувство за още по – разхвърляна стая. Решението е да помислите за гардероб с плъзгащи врати, с който помещението ще придобие много изчистен и стилен вид.

Държите почистващите препарати на едно място

Много хора държат всички неща за почистване в един шкаф. В дома ни има обаче поне няколко стаи или етажи и това може да се окаже доста неудобно. Затова имайте под ръка по гъба и препарат в банята, кухнята и тоалетната.

Държите неща в прозрачни органайзери

Прозрачни контейнери са чудесно решение за съхраняване на неща. Но не и на отворени рафтове. На първо място, всичко, което те съдържат, ще бъде видимо. На второ място, от различните цветове на нещата в тези торбички се създава усещане, че стаята е изпълнена с боклуци. Решението: Прозрачни контейнери трябва да се използват в затворени шкафове, а на откритите слагайте кошници или кутии.

Слагате шкафове на труднодостъпни места

Рафтове са безспорно много полезно нещо, но ако държите на тях предмети от бита, е добре да ги подредите удобно. Оставете на труднодостъпните рафтове неща, които много рядко се използват, докато всичко, от което се нуждаете ежедневно съхранявайте на възможно най- удобното място.

Прекалено много кукички и закачалки

Куки, прикрепени към стените често могат да бъдат много полезни за окачване. Реално те могат лесно да заменят един шкаф, без да заемат много пространство. И точно затова голяма част от това, което наистина трябва да бъде във вашия шкаф виси на тях. Решението е да ги преглеждате редовно и да махате всичко струпано по тях. А нещата да отидат на истинското им място – в гардероба.

Държите сезоните дрехи и обувки в непрозрачни кутии

Както може би се досещате, проблемът тук е, че не може да кажете какво е това, което е в непрозрачна кутия или чанта. В резултат на това, търсенето на топлия шал може да се превърне в един дълъг процес, която включва ненужно разопаковане много други неща.

Игнорирате навиците  на членовете на семейството

Били ли сте някога в тази ситуация, когато си мислите, че сте създали перфектен ред в гардероба, но след това на следващия ден вашият съпруг е преобърнал всичко, за да търси вратовръзката си? Това е може би, защото сте пропуснали да му каже за перфектна система за съхранение, която сте измислил. Нещо, което би могло да изглежда разбираемо за вас може да не е такова за други членове на семейството. Затова, съобразявайте се с това, че гардеробът или шкафа ще бъде ползван и от друг.

Замествате реда с чистота

Чистота и ред в дома вървят ръка за ръка. Но едното не трябва да е за сметка на другото. Ако чистите пода, но оставяте разхвърляно, няма смисъл. Затова върнете нещата по местата им и след това почистете.

Смесвате стилове или цветове

Много от нас купуват неща за дома импулсивно. По – късно се оказва, че тези неща не се съчетават по отношение на цвят или стил с останалите, а домът ни изглежда като витрина на базар или антикварен магазин. Решението да следвате определен стил или цветова схема.

Използвате само един източник на светлина

Дори и за най- малкия апартамента не е добро решение да има само един източник на светлина. Сложете лампа на шкафчето, на стените или свободно стояща. Стаята ще се промени осезаемо. 

Сподели: