Кой е откривателят на кафето?

Кой е откривателят на кафето?
Източник: unsplash.com

Всеки ден милиони хора приготвят чаша кафе сутрин, за да започнат деня си. Както при повечето неща в историята - от млякото до зеленчуците, все пак трябва да има някой, който първи да се сети да изпече зрънцата, за да се сдобие с вкусната напитка. Легендата ни отвежда назад в 9 век, където етиопският пастир на кози на име Калди откри нещо, което по-късно ще направи Starbucks световен бранд.

Как да замразим плодове, кафе, вино или шоколад

Искате да направите приятна изненада на половинката или пък да впечатлите гостите – няма проблеми... Днес ще ви...

07/02/2016

 

Калди забелязва, че козите му започват да се държат хаотично, след като ядат червените плодове от близкото дърво Coffea arabica. Самият той опитва някои от тях и усетил прилив на енергия. След това той занесъл една партида в манастир, където техните стимулиращи ефекти се проявили по време на дълги часове на молитва и стават причина за безпокойство. Монасите имали дори усещането, че "Това трябва да е дяволска работа".

15 уникални масички за кафе

Всеки има у дома масичка за кафе. Тя е незаменима мебел във всеки хол. Знаете ли обаче, че само с една по – раз...

23/10/2016

Зърната от мистериозното растение са хвърлени в  огъня, за да бъдат унищожени, но приятният аромат, който последвал, ги убеждава да дадат втори шанс на кафето. Подобно на чая, те започнали да слагат печените зърна в топла вода. Така се ражда кафето.

Въпреки легендата се смята, че практиката на дъвчене на кафеени зърна като стимулант е съществувала векове преди предполагаемото откритие на Калди. Хората са ги смилали и смесвали с масло и животинска мазнина, за да ги консервират и консумират при дълги пътувания – нещо като предшественик на енергийното блокче. По подобен начин се смята, че поробените судански народи са дъвчели кафеени зърна, за да им помогнат да оцелеят по време на тежките търговски пътувания.

Култивирането и търговията със зърна за напитката започва в арабските страни през 14 век и се разпространява в Египет, Сирия и Турция. Твърди се, че до 1600 г. нито едно кафеено растение не е съществувало извън Арабия или Африка, когато поклонник на име Баба Будан ги е върнал обратно в Индия. През 1616 г. Питер ван дер Брок изнася контрабандно малко кафе от Мока, Йемен, и го донася в Амстердам. Скоро холандците и техните колонии — най-вече Шри Ланка и Ява — започват европейската търговия, последвани от французите в Карибите, испанците в Централна Америка и португалците в Бразилия. Напитката в крайна сметка стигна до Америка чрез британските колонизатори.

 

Разпространението на популярността на кафето може би става толкова лесно и поради социалните му конотации. Защото, подобно на бирата и виното - които преди са били по-скоро популярни напитки за закуска - кафето е добър повод за разговори и приятелски събирания.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...