Храни, които не трябва да ядете сурови

Храни, които не трябва да ядете сурови
Източник: unsplash.com

Всеки е чувал, че суровоядството е полезно и носи много ползи за здравето. Факт е, че има много храни, които могат да се консумират сурови, но някои може да бъдат опасни, а други е по-добре да минат термична преработка, за да се възползвате от полезните им качества или за да подобрите вкуса им. Ето няколко такива:

Кои храни да държим далеч от хладилника?

Знаете ли, че има продукти, които е непрепоръчително да съхранявате в хладилника? Напълно естествено е желанието да ...

20/12/2015

Картофи

7 храни, които не трябва да държите в хладилника

Много хора погрешно възприемат хладилника като „шкаф за храна“. Истината обаче е, че не всички храни мога...

29/04/2019

Предпочитайте готвените картофи. Тези нишестени неща съдържат токсични съединения, наречени гликоалкалоиди, които могат да объркат храносмилателната ви система.

Червен боб

Червеният боб съдържа лектини, които могат да причинят тежък стомашно-чревен дискомфорт. Те се унищожават по време на процеса на готвене.

Диви гъби

Повечето гъби, които ще намерите в супермаркета, са безопасни за консумация сурови, но не е препоръчително да ядете диви гъби, без да ги сварите. Освен това гъбите са много по-вкусни, когато са сготвени!

Яйца

Консумацията на сурови яйца може наистина да ви разболее, което се дължи на потенциалната опасност от салмонела. Единственият начин да се уверите, че са безопасни, е като ги сготвите. Плюс това, някои хранителни вещества, като протеини, не са толкова смилаеми, ако се консумират сурови.

Плодове от бъз

Не всички ядливи плодове трябва да се консумират сурови. Такъв е случаят с бъза, който трябва да се вари преди консумация. Те съдържат гликозид, който се превръща в цианит и следователно е отровен.

Патладжан

Подобно на картофите, патладжанът също съдържа соланин, който е гликоалкалоидна отрова. Поради тази причина не трябва да го ядете суров.

Мляко

Суровото мляко не е най-безопасното нещо, което можете да пиете, тъй като може да съдържа множество микроби. Пастьоризираното мляко е много по-безопасен вариант.

 

Брюкселско зеле

Сготвенето брюкселско зеле не само значително намалява горчивината им, но също така освобождава противоракови съединения, наречени изотиоцианати.

 

Спанак

Спанакът често се добавя към салати и въпреки че е безопасно да се яде суров, готвенето му ще позволи по-доброто усвояване на желязото и калция.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...