Как да създадете традиционна японска спалня

Как да създадете традиционна японска спалня

Ако искате да създадете успокояваща и спокойна среда в дома си, традиционната японска спалня е идеалният избор. Ключът към вдъхновената от Япония спалня е простотата и минимализма. Японците вярват в създаването на пространство, което насърчава релаксация и спокойствие.

Апартамент от 34 кв. м със стени на спалнята от стъкло

Този апартамент в Стокхолм е с площ от 34 кв. м. Да, малките жилища са доста секси, но пък това наистина е обзаведе...

03/01/2016

Създаването на спалня в традиционен японски стил може да бъде чудесен начин да внесете баланс и хармония във вашето жилищно пространство. Японският дизайн е известен със своята простота, елегантност и акцент върху естествените елементи. В тази статия ще разгледаме ключовите компоненти на традиционния японски интериорен дизайн и как да ги включите във вашата спалня.

Традиционната японска спалня, известна още като "washitsu", е спокойно и минималистично пространство, което отразява простотата и естествената красота на японската култура. За разлика от спалните в западен стил, които често се отличават с големи, внушителни мебели и декоративни елементи, японската спалня е проектирана да бъде успокояваща и медитативна.

Идеи за спалня: 7 допълнителни функции на таблата

  Таблата на леглото има функция не само да предпазва стената зад леглото. Реално тя може да има още много функ...

22/10/2021

Японските спални обикновено са обзаведени с легло с ниска платформа, малка маса или бюро и няколко други основни предмета като лампа и гардероб. Цветовата палитра често е приглушена и неутрална, с акцент върху естествени материали като дърво и лен. Общият ефект е успокояваща и спокойна атмосфера, която насърчава добрия нощен сън.

 

Има няколко причини, поради които традиционната японска спалня си струва да се обмисли. Първо, това е чудесен начин да опростите жизненото си пространство и да насърчите по-минималистичен начин на живот. Второ, дизайнът е вечен и елегантен и може да работи добре с различни интериорни стилове. И накрая, акцентът върху естествените материали и успокояващата атмосфера може да има положително въздействие върху вашето психическо здраве и благополучие.

 

Първото нещо, което трябва да имате предвид, когато създавате японска спалня, е подовата настилка. Татамитата са основен елемент от японската спалня. Това са традиционни японски сламени рогозки, които се използват като подови настилки в много японски домове. Татамитата са не само красиви и естествени, но имат и успокояващ ефект върху ума. Те осигуряват естествена изолация, която поддържа помещението хладно през лятото и топло през зимата. Татами се предлагат в различни размери, така че можете да изберете размера, който най-добре пасва на вашата стая.

 

Параваните Shoji са традиционни японски врати, които са направени от дървена рамка и покрити с полупрозрачна хартия. Тези паравани се използват за разделяне на различни зони в дома и осигуряване на уединение. Те позволяват естествената светлина да се филтрира, като същевременно запазват неприкосновеността на личния живот. Параваните Shoji са идеални за японска спалня, защото създават спокойна и ведра атмосфера. Можете да ги използвате и като декоративен елемент в стаята си.

Футон леглото е традиционно японско легло, което е направено от матрак, който се поставя на пода. Леглата Futon са не само удобни, но и осигуряват естествена повърхност за спане, която насърчава доброто здраве. Те също така лесно се сгъват и съхраняват през деня, освобождавайки повече място в стаята. Леглата Futon се предлагат в различни размери и дебелини, така че можете да изберете този, който най-добре отговаря на вашите нужди.

 

Японското изкуство е важен елемент от спалнята, вдъхновена от Япония. Можете да използвате традиционно японско изкуство, като калиграфия, картини и щампи, за да създадете ведра и спокойна атмосфера в стаята си. Японското изкуство е известно със своята простота, елегантност и минимализъм. Можете също така да използвате японски фенери и други декоративни елементи, за да подсилите японската тема в стаята.

Японците вярват в използването на естествени материали в домовете си. Можете да използвате естествени материали, като дърво, бамбук и камък, за да създадете естествено и органично усещане. Естествените материали са не само красиви, но и екологични. Те също имат успокояващ ефект върху ума и насърчават релаксацията.

Спалнята в японски стил е простота, минимализъм и функционалност. Декорите, които избирате за този тип спалня, трябва да отразяват тези принципи. Важно е да имате предвид, че по-малкото е повече, когато става въпрос за декориране на спалня в японски стил.

 

Трябва ти място в спалнята? Ето няколко идеи

В спалнята мястото никога не достига. Имаме завивки, дрехи и други малки принадлежности за съхранение. Ето няколко х...

13/02/2016
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...