4 цвята, които да избягвате за малката стая

И с които да ги замените  

7675

Забравете за галерия на стената. Откажете се от големи мебели. Приемете минималистичен начин на живот. Има много митове, свързани с живота в малките пространства, но като че ли повечето от тях налагат идеята, че единственият цвят, който трябва да боядисвате стените, е белият. И докато правилният нюанс на бялото може да има зашеметяващ ефект, липсата на квадратни метри не трябва да означава да се откажем от цветове.

Спални с невероятна гледкаНощен градски пейзаж от мезонет на висок етаж или океана – спалните на богатите трябва да са с гледка

Но както във всяко нещо, и тук има някои правила, които трябва да спазваме. Реално няма „грешен“ цвят, който да използвате във вашия дом. Това си е личното пространство и следователно трябва да отразява собствения ви стил. Но има определени нюанси, които е добре да избягвате, за да се възползвате максимално от мястото.

От Domino се обръщат към няколко интериорни дизайнера, които дават съвети относно цветовете, които са най-подходящи за малки пространства, плюс с какво да боядисате вместо това.

Вана в спалнятаКой казва, че ваната трябва да бъде само в банята?

Избягвайте: Ярко бял

Опитайте: Черен

Да, прочетохте правилно. Забравете всяко правило за малки пространства, което смятате, че знаете и сменете ярко бялото с хладен матов черен оттенък. Много хора по подразбиране избират бял цвят, защото искат да създадат светло и открито пространство, но ако работите със стая, която има много естествена светлина, може спокойно да изберете тъмен матов и плътен цвят, дори и черно.

Избягвайте: Цитронено жълто

Опитайте: Бледо жълто

Колкото и да обичате лятото, не се изкушавайте да боядисвате с ярко жълтия цвят. Това може да направи стаята да изглежда по – малка и претрупана. Заложете на бледите нюанси по четирите стени и го включете и в аксесоарите.

 

Избягвайте: Турско синьо

Опитайте: Светло сиво

Турско синьо е много благороден цвят, но е подходящ за по – големи стаи. Боядисайте малката стая с по-приглушено сиво, което има синьо-зелени тонове вместо това. Това ще даде нужното количество цвят, като същевременно продължавате да усещате пространството си светло и просторно.

Избягвайте: Червено

Опитайте: Бледо розово

 

Ярко червеното може да е тенденция, но е доста трудно да се използва у дома, дори и в най-големите къщи. В малко пространство наситеният, жизнен тон може да измори окото. Вместо това, изберете сходен топъл оттенък, каквото е бледо розово. То придават топлина на пространството, усеща се по- леко и въздушно.

 

В какъв цвят да боядисаме спалнята? Сезонът на отпуските често съвпада и с ремонтите, които предстоят вкъщи. 
Сподели: