3 цвята, с които не трябва да боядисвате спалнята

И с кои да ги замените  

5344

Когато става въпрос за проектиране на помещението, в което прекарваме голяма част от нашия ден, има редица фактори, които трябва да вземем предвид. Уютът без съмнение е много важен елемент, като същевременно трябва да се стремим са запазим спокойна и успокояваща атмосфера. И ако все още не сте се досетили, говорим за спалнята, разбира се. Трябва да признаем, че повечето хора са склонни да пренебрегват дизайна на спалнята си, освен ако не живеят в студио – апартамент и тя е част от цялостния дизайн на стаята. Но истината е, че не трябва да я подминавате с лека ръка, а да й обърнете малко повече внимание. И преди да се насочите към избора на мебели, текстил и декор, нека да помислим за нещо, което трябва да направим преди това – да изберем цвета на стените.

Спални с невероятна гледкаНощен градски пейзаж от мезонет на висок етаж или океана – спалните на богатите трябва да са с гледка

А защо той е толкова важен? Най – малкото, защото той определя цялостното  настроение, въздейства на съня ви, оказва влияние на настроението при събуждане.

Има няколко цвята обаче, които на пръв поглед са доста неутрални и невинни, но се оказва, че изобщо не е желателно да ги избирате са стаята си.

В какъв цвят да боядисаме спалнята? Сезонът на отпуските често съвпада и с ремонтите, които предстоят вкъщи. 

Ето кои са те и с кои да ги замените.

Ярко бяло

Нямаме нищо против минимализма и го харесваме, но когато става въпрос за ярко белия цвят, дизайнерите изобщо не го препоръчват за спалнята. Да, той напомня за чистота, свежест, дава усещане за хоризонта на Санторини, но въпреки това експертите твърдят, че има потенциал да повлияе на съня ви.

Ако искате бели стени в спалнята, е по-добре да изберете бяло с известна дълбочина и сложност. Цветът има изключително богат спектър и може да заложите на нюанс от сивата или бежовата гама. Това дава фин намек за топлина и спокойно усещане. отново имате бяло, но с не толкова висока интензивност.

Жълто

Няма човек, който да не харесва топлия и слънчев цвят, но преди да хванете четката с боя, помислете. Избягвайте ярко жълтото, защото то има способността да увеличава енергията, а най – вероятно не това е ефектът, който търсите вечер. За да придадете по- успокояващ и спокоен тон  на стаята, заложете на много бледа стена, за сметка на по – ярки жълти детайли – в завивките или възглавниците, например.

Червено

Определено сте го чували и преди: червеният цвят няма място в спалнята. Ако заложите на червени стени в спалнята, ще постигнете всичко друго, но не и спокойствие и душевен мир. Феновете на този ярък нюанс може да го използват, но само като лек акцент в аксесоар.

Според експертите, докато нюанси като червено и жълто трябва да се използват пестеливо, важно е да усетите ефектът от цветовете, с които украсявате върху вас. Реално няма сила, която да ви наложи какви цветове трябва или не трябва да използвате в спалнята, просто трябва да умеете да балансирате, за да създадете определени настроения или чувства.

Какво да изберете

Заложете на по-хладните тонове. Има причина, поради която мекият син цвят е толкова предпочитан за спалнята. Освен че предизвиква усещане за спокойствие и комфорт, той говори за хармония и баланс, което идва от асоциацията с морето, вълните.

Такъв е и бледият зелен цвят, също много добър избор за спалня. Наред със светлите неутрални, психологически, тези цветове правят естествени асоциации с почивката, свежестта, младостта и могат да донесат спокойствие.

Как да съхраним вещите си в спалнятаАко не разполагате с достатъчно място за съхранение на вещите си, то можете да пригодите за това мебелите в спалнята
Сподели: