Тези неща не трябва да почиствате с вода

Тези неща не трябва да почиствате с вода
Източник: unsplash.com

Въпреки че водата е едно от най-мощните почистващи средства, с които разполагаме, тя не винаги е най-добрият избор! Всъщност трябва да избягвате изцяло водата, когато почиствате следните 9 предмета.

10 места у дома, където не почиствате, а е ужасно мръсно

Каролин Форте е експерт по почистване и дава някои съвети за това, кои места у дома пренебрегваме, когато почиствате,...

18/01/2016

 1. Бижута

Докато някои бижута изглеждат страхотно след почистване със сапун и вода, други могат да станат по-зацапани от преди. Ако не сте сигурни от какво са направени вашите бижута, особено при по-стари, по-добре е да избягвате вода, когато ги почиствате.

10 трика за бързо почистване

Предлагаме ви няколко идеи за бързо почистване и „поправка“ на малките неразбории у дома. Със сигурност м...

13/08/2016

 

2. Дървени подове

Докато повечето дървени подове първоначално са запечатани с водоустойчив уплътнител, това уплътнение може да се износи с течение на времето. И ако това стане, водата може да проникне в дървото, карайки го да се подуе, обезцвети или дори да се изкриви с течение на времето!

За да поддържате подовете си от твърда дървесина в перфектна форма, почиствайте ги с микрофибърен моп и препарат за почистване на твърда дървесина. Ако искате да продължите да използвате моп разтвор на водна основа, поне се уверете, че мопът ви е влажен, а не мокър, когато го използвате.

3. Кожа

Кожената тапицерия , обувките и аксесоарите се нуждаят от специални грижи, за да изглеждат добре. Докато водата е чудесен почистващ препарат за повечето неща, тя може да остави ивици по кожата и да доведе до напукване с течение на времето.

Най-добре е да третирате кожените си артикули редовно със специален почистващ препарат за кожа. 

4. Дървени мебели

Всеки, който е чистил воден пръстен на масичката си за кафе, може да ви каже, че водата и дървените мебели не се харесват! В допълнение към обезцветяването, водата може да причини набъбване и дори разцепване на дървото.

Почиствайте дървените си мебели от прах с микрофибърна кърпа, след това използвайте лак за мебели или балсам, за да блестите и предпазвате дървото.

5. Месинг и сребро

Водата може да премахне потъмняването от месинг и сребро в краткосрочен план, но да доведе до повече потъмняване в бъдеще! За се застраховате, използвайте качествен лак за месинг или сребро, за да почистите и защитите предметите си.

6. Музикални инструменти

Независимо дали имате дървен инструмент като китара или пиано, или метален инструмент като тромпет или саксофон, вероятно не е евтин! Избягвайте вода, когато почиствате вашия музикален инструмент; вместо това използвайте почистващ препарат, специално създаден за инструменти. Ако не сте сигурни какво да използвате, от производителя на вашия инструмент, за да разберете какво препоръчва да използвате.

7. Коприна

Коприната може да бъде труден материал за почистване у дома. Ако имате копринен артикул, който не сте сигурни, че можете да почистите успешно у дома, вероятно е по-добре да го дадете на химическо чистене!

8. Електроника

Нашите домове са пълни с електронни джаджи, които се нуждаят от добро почистване от време на време (или по-често, в зависимост от това колко често ги използвате!) Избягвайте използването на вода за почистването им, тъй като водата може трайно да повреди чувствителните вътрешни компоненти на вашето оборудване.

 

Вместо това отстранете праха с микрофибърна кърпа, след което намокрете чиста кърпа със спирт, за да премахнете упоритата мръсотия. (Като бонус, алкохолът ще дезинфекцира и вашите джаджи!)

9. Кадифе и велур

Меки, мъхести тъкани като кадифе и велур трябва да се почистват внимателно, за да изглеждат и да се чувстват добре. Водата може да остави след себе си петна, ивици и петна върху тъканта и дори да я накара да се свие или да я налепи. За да ги поддържате чисти, използвайте мека четка, за да отстраните повърхностната мръсотия. За по-дълбоко почистване използвайте пенлив почистващ препарат за тапицерия. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...