Полезни начини да използвате водороден пероксид у дома (част 1)

Полезни начини да използвате водороден пероксид у дома (част 1)
Източник: unsplash.com

Водородният пероксид е един от най-полезните препарати, които можете да имате в арсенала  с естествени инструменти за почистване. Можете да го използвате за дезинфекция, почистване и дезодориране на стотици повърхности и предмети в дома.

Пролетно почистване

Измийте прозорците Основно правило тук е да чистите прозорците когато няма слънце. Причината – прозорецът изсъ...

27/03/2016

Водородният пероксид също е мощен окислител, така че е полезен и за избелване. Вижте хитри начини, по които можете да използвате водороден прекис у дома.

1. Измийте плодове и зеленчуци

Трикове за бързо почистване

Почистването е може би едно от най - неприятните за повечето домакини задължения. Цялата процедура по търкане, четкан...

13/05/2016

Измийте пресни зеленчуци и плодове с водороден пероксид, за да премахнете замърсяванията и пестицидите. Добавете 1/4 чаша пероксид към леген със студена вода, след което измийте продуктите си в нея. След измиване не забравяйте да изплакнете продукта си обилно с хладка, чиста вода.

2. Направете домашна паста за зъби

Използвайте сода за хляб и водороден пероксид, за да си направите домашна паста за зъби, която помага да убиете бактериите. Добавете малко сол към сместа, за да увеличите избелващия ефект.

3. Дезинфекцирайте съдове

За да дезинфекцирате съдовете, добавете водороден прекис към съдомиялната машина заедно с обичайния си препарат.

4. Почистете вътрешността на уредите

Използвайте водороден прекис, за да избършете вътрешността на вашия хладилник и съдомиялна машина. Тъй като не е токсичен, той е чудесен вариант за почистване на уреди, които използвате за съхранение на храна или за почистване на вашите съдове и прибори.

5. Дезинфекцирайте кухненската гъба

Дезинфекцирайте мръсна гъба с помощта на водороден прекис. Комбинирайте равни части пероксид и топла вода в плитък съд, след което накиснете гъбата(ите) си в разтвора за около 10 минути. Изплакнете внимателно и след това и оставете да изсъхне на въздух.

6. Дезинфекцирайте четката си за зъби

Накиснете четката за зъби във водороден прекис между употребите, за да я поддържате чиста и да предотвратите пренасянето на микроби.

7. Премахнете упоритите замърсявания от съдовете за готвене

Смесете водороден прекис и сода за хляб. Нанесете щедро пастата върху замърсения съд и оставете да престои известно време. След това изплакнете.

8. Почистете повърхностите за приготвяне на храна

Почистете и дезинфекцирайте дъската за рязане и плота, като ги напръскате или намокрите с пероксид. Оставете да шупне за няколко минути, след това изтъркайте и изплакнете.

 

9. Почистете тоалетната чиния

Изсипете 1/2 чаша водороден прекис в тоалетната чиния, оставете да престои 20 минути, след което изтъркайте с четката за тоалетна .

 

10. Отстранете петна от плат

Отстранете петна от дрехи, завеси и покривки, като ги обработите предварително с водороден прекис. Оставете го да подейства върху петното за известно време, преди да сложите предмета в пералнята.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...