Полезни начини да използвате водороден пероксид у дома (част 2)

Полезни начини да използвате водороден пероксид у дома (част 2)
Източник: unsplash.com

Евтин, ефективен и безопасен начин да почистите у дома е ако имат епод ръка….водороден преоксид. Ако досега не сте го използвали, ще се учудите колко полезен може да бъде той във всяко домакинство.

Ето 10 идеи за почистване:

1. Чисти играчки и места за игра

Водородният пероксид е безопасен вариант за почистване на играчки и зона за игра на детето, защото няма да раздразни белите дробове, както могат други почистващи препарати. Напръскайте и избършете играчките, кутиите за играчки, дръжките на вратите и всичко друго, което вашите деца докосват редовно.

 

2. Поддържайте стайните растения

Следващият път, когато напръскате стайните си растения, добавете капка водороден прекис към бутилката със спрей! Добавеният пероксид ще помогне да ги предпазите от гъбички и болести.

3. Дезинфекцирайте кутиите си за обяд

Дезинфекцирайте кутиите и чантите за обяд на всички, като ги напръскате с водороден прекис и ги избършете.

4. Добавете естествени акценти към косата си

Добавете равни части пероксид и вода към спрей бутилка, след това напръскайте разтвора върху мокра коса, за да създадете фини, естествени отблясъци.

5. Поддържайте зелените салати свежи

Напръскайте разтвор от 1/2 чаша вода и 1 супена лъжица водороден прекис върху зелените салати и други листни зеленчуци, преди да ги покриете и охладите. Това ще предотврати увяхването и ще запази вашите зеленчуци свежи по-дълго!

 

6. Подхранете покълнали семена

Водородният пероксид може да помогне за поникването на семена за нови насаждения. Напръскайте семената с водороден прекис всеки път, когато трябва да ги навлажните отново. След като вашите растения са достатъчно големи, за да ги поставите в земята, можете да използвате разтвор от една унция водороден прекис и един литър вода, за да подобрите кореновата система на вашите растения.

7. Избелете пожълтяло спално бельо

Можете да използвате водороден прекис, за да възстановите пожълтелите дантели и спално бельо до предишното им бяло състояние. Напълнете леген със студена вода, добавете две чаши водороден прекис, след което добавете пожълтялото спално бельо. Оставете ги да киснат поне час, след това ги изплакнете със студена вода и окачете да изсъхнат.

8. Поддържайте краката си здрави

Водородният прекис улеснява поддържането на краката ви чисти и здрави! Напръскайте 50/50 смес от водороден прекис и вода около пръстите на краката си всяка вечер и я оставете да изсъхне, за да помогнете за лечение на гъбички по краката. Или накиснете краката си в разреден разтвор на пероксид, за да помогнете за омекотяване на мазоли и мазоли или за дезинфекция на малки порязвания.

 

9. Почистете и освежете кърпите

Използвайте пероксид, за да върнете свежестта на кърпите, които са поели миризма на плесен.  Добавете 1/2 чаша водороден прекис и 1/2 чаша бял оцет към пералнята, оставете да кисне за 15 минути, след което измийте както обикновено.

10. Премахнете петна от кръв, пот и кафе

Третирайте петна от органични вещества като кръв, пот, кафе и вино, като напръскате петното с водороден прекис и го втриете. Това работи най-добре с пресни, мокри петна и не забравяйте, че пероксидът може да избели някои тъмни тъкани. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...