Правилното съхранение на продуктите в хладилника, е нещо, на което малко хора обръщат сериозно внимание. Съвременните хладилници имат специални зони за съхранение на различни видове храна, което значително опростява живота. Суровото месо и риба трябва да се съхраняват на долния рафт, отделно от готвената храна. Млечните продукти са на един рафт, сосовете са на друг, билките и зеленчуците са в специални кутии за тях, а всички подправки са заедно.
Навън вече е горещо и ще става още по-топло през следващите месеци. Как да охладим жилището, но без помощта на климат...
29/07/2015Ето как да съхраняват правилно вашите продукти, за да бъдат те възможно най - трайни.
Млечни
Само с няколко прости стъоки вашият хладилник ще бъде чист и организиран, а вие няма да губите време в търсене. Пред...
03/06/2016Мляко, плодови сокове или пюрета се използват често, така че ги съхранявайте там, където са лесно достъпни. Алтернативно, във вратата на хладилника, където те винаги ще бъдат под ръка. Продуктите с кратък срок на годност трябва да се поставят най-близо.
Маслото също трябва да се съхранява в съд за масло, като се има предвид срокът на годност.
Съхранявайте сирената на най-топлото място на хладилника - на горния рафт, на рафта на вратата, ако има място. Поставете ги в контейнер за храна или ги увийте в хартия. По-добре е да не използвате хранително фолио, тъй като то не "диша" и допринася за натрупването на влага върху повърхността на продукта. Освен това съдържащите се в него химични съединения могат да проникнат в сиренето.
Съхранявайте сметаната, заквасената сметана, киселото мляко в затворени съдове и използвайте преди изтичане на срока на годност.
Дръжте яйцата в същото отделение като сиренето.
Зеленчуци и зелена салата
Съхранявайте различни видове пресни зеленчуци и зелени салати в долната част на хладилника, в специални чекмеджета. Ако там няма достатъчно място, можете да ги поставите в найлонови торбички или кутии и да ги държите в основната част на хладилника, но далеч от сурови храни.
Пресните билки трябва да се съхраняват в чекмедже за зеленчуци. Увийте пресен корен от джинджифил в найлоново фолио.
Риба
Прясна риба е най-добре приготвена и яде в деня на покупката. Ако това не е възможно, отстранете опаковката, избършете рибата с чиста, влажна кърпа, поставете върху чиния и покрийте с найлоново фолио. Съхранявайте в долната част на хладилника до 24 часа.
Месо и месни продукти
Поставете прясното месо в хладилника веднага щом се приберете от магазина. Съхранявайте месните продукти в оригиналната им запечатана опаковка или неопакованото месо увийте в найлоново фолио. Трябва да се пази далеч от готови продукти. Готовите за консумация парчета месо, като шунка и колбаси, се поставят в херметически затворени контейнери и се консумират в рамките на няколко дни.
Срок на годност на прясна храна
Не забравяйте да проверите срока на годност на етикета! Но ако се съмнявате, ето няколко предложения:
Сурови храни:
Риба - 2 дни; месо, колбаси и домашни птици - 3 дни; бекон - седмица; салата от зелени и горски плодове - 2-3 дни; яйца и мляко - до една седмица.
Готови за консумация продукти:
Месни и рибни закуски - една седмица; яхнии, гювечи, яхнии - 1-2 дни; макаронени изделия или зърнени храни - 1-2 дни. Остатъците от храна могат да се съхраняват в херметически затворен съд в хладилник за 1-2 дни.
Ориз:
Обърнете специално внимание на ястията с ориз. Оризът изглежда като напълно безвредна храна, но всъщност в него бързо могат да се развият вредни бактерии. Следователно, сготвен той може да се съхранява в хладилник за не повече от 1-2 дни.
Тайните на безопасното съхранение
Винаги съхранявайте остатъците от готвена храна по-високо от суровите храни.
Поставете храни със силна и остра миризма в кутии, така че другите храни да не се насищат с аромата си.
Опитайте се да не претъпквате хладилника. Въздухът вътре трябва да циркулира свободно: това гарантира ефективно и равномерно охлаждане.
Не дръжте вратата на хладилника отворена дълго време, за да не развалите микроклимата.
Запечатайте или увийте храните плътно, преди да ги поставите в хладилника, затворете стъклени буркани и бутилки с капаци или тапи. Поставете ги с етикетите към вас, за да ви бъде по-лесно да намерите продукта, който търсите.
Не забравяйте, че сроковете на годност, посочени на опаковката, са валидни, ако опаковката не е отворена. Повечето продукти трябва да се консумират в рамките на 2-3 дни след отваряне.
Никога не поставяйте топли или горещи ястия в хладилника, тъй като това нарушава температурния баланс в хладилното отделение.
Поддържайте рафтовете чисти, незабавно избършете всички капки или трохи, редовно изпразвайте хладилника от храна и го избършете с антибактериални средства или разтвор на готварска сол.
Следете температурата, така че да не се повишава над препоръчителните 5 ° C.
Купуването на хладилник за дома е една от онези покупки, които се случват рядко и които са доста важни. Когато се нал...
19/07/2016