Какви вреди носи бързото отслабване

Важно е не само колко сваляте, но и за колко време

170

Започвате хранителен режим, спортувате и скоро виждате как кантарът показва все по - малко и по - малко килограми. Заветната цел е достигната. Ура. Но бързото сваляне от теглото може да донесе и разочарование. Защото когато полагаме усилия да отслабнем, това трябва да става бавно. 

Как да организираме зона за хранене, ако кухнята е много малка Има място и в най -  малкото жилище

И когато казахме, че отслабването е трудно, то трябва да бъде и бавно. Според диетолозите свалянето на 1-2 кг на седмица е максимумът, който е добре да постигнете, защото всяка по-голяма загуба може да бъде опасна за вашето здраве.

Освен това, когато тялото ви претърпи бърза и драстична загуба на килограми, може да има и някои неподозирани последствия. Вижте какво се случва с него.

Пет съвета за по-здравословен домДа подредим дома с мисъл

Кожата ви се отпуска

Когато бързо загубите тегло - говорим за 20 +, а не за 2 кг, кожата ви няма достатъчно време, за да се адаптира към новото тяло и еластичността й се губи. Това означава, че може да увисне и да се появят стрии. На някои хора дори се налага да се подложат на козметична намеса, за да премахнат излишната кожа от тялото си.

Опасност от депресия

Колкотоо и да е странно, но вместо да се радвате на по - малкото си килограми, може да се окаже, че попадате в процента на хората, които изпадат в депресивни състояния. Ето причината: Когато отслабвате, това е почти всичко, върху което се фокусирате. И когато най-накрая достигнете тази цел, си казвате "Сега какво?", което от своя страна може да ви депресира. 

Губите мускулна маса

Когато спазвате екстремна диета килограмите, които губите много бързо, не са само мазнини. Всъщност губите и мускули, особено ако правите екстремна диета. Затова целта не трябва да ви бъде бързото, а дългосрочното отслабване.

 

 

Кожата се отпуска

Когато бързо загубите тегло - говорим за 20 +, а не за 2 кг, кожата ви няма достатъчно време, за да се адаптира към новото тяло и еластичността й се губи. Това означава, че може да увисне и  да се появят стрии. На някои хора дори се налага да се подложат на козметична намеса, за да премахнат излишната кожа от тялото си.

Може да страдате от депресия

Странно ви е? По принцип човек трябва да е щастлив и спокоен, че е постигнал такава промяна на тялото си, но се оказва, че това не е така.

Според проучване на Великобритания, публикувано в списанието PLOS One, хората, които са загубили значителни килограми, са по-склонни да бъдат по-депресирани от тези, чието тегло се е изменило леко.

Авторите на изследването не казват, че загубата на тегло причинява депресия, но те посочват, че между тях може да има психологическа връзка.

Помислете за това: Когато отслабвате, това е почти всичко, върху което се фокусирате. И когато най-накрая достигнете тази цел, си казвате "Сега какво?", което от своя страна може да ви депресира. 

6 начина да ускорите метаболизма в зряла възрастТой се забавя, но можете да го оптимизирате

Ще загубите мускули

Новина: килограмите, които губите много бързо, не са само мазнини - всъщност губите мускули, особено ако правите екстремна диета.

Едно проучване от Маастрихтския университет в Холандия прави диетата на почти 50 души - едната група яде 500 калории на ден в продължение на пет седмици, докато другите ядат 1250 калории в продължение на 12 седмици.

Средно всички участници са загубили 19 килограма, но тези на ограничената диета са загубили 3.5 килограма маса без мазнини (т.е мускули).

Изводът е, че целта не трябва да ви бъде бързото, а дългосрочното отслабване.

Затова ако искате да отслабнете, направете го по здравословен начин, за да имате резултатите, на които ще се радвате дълго. 

8 кухненски трикa, които ще ви помогнат да се храните по-здравословноПодредете кухнята по - правилния начин
Сподели: